Módosítani fogják a fegyvertartási törvényt Új-Zélandon a terrortámadás után

2019. március 16., 09:22

Szerző:

Átalakított félautomata fegyvert használtak a mecsetek elleni véres támadáshoz a gyanúsítottak - közölte szombaton Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök.

Új-zélandi terrortámadás Az új-zélandi Christchurch központjában lévő Maszdzsid al-Núr mecset
Fotó: Martin Hunter

Ardern sajtótájékoztatóján elmondta, hogy továbbra is 29 sebesültet ápolnak kórházban, tizenegyen közülük válságos állapotban vannak.

A két christchurchi mecset elleni pénteki támadás során, amelynek a fő gyanúsítottja, a 28 éves ausztráliai Brenton Tarrant ellen tömeggyilkosság miatt vádat emeltek, 49 ember meghalt, 48 másik pedig megsebesült.

A kormányfő korábban bejelentette, hogy módosítani fogják a fegyvertartási törvényt, arra utalva, hogy az elkövetőnek volt fegyvertartási engedélye.

Mike Bush rendőrfelügyelő egy másik sajtóértekezleten közölte, hogy elsődleges feladatának tekinti a közbiztonság szavatolását Új-Zéland-szerte, valamint az áldozatok és az érintett rendőrségi személyzet támogatását.

- A hírszerzés hiányosságainak feltárása szintén elsődlegesen fontos - tette hozzá Bush.

A rendőrfelügyelő nagyra értékelte az emberek, a rendőrök és a mentők bátorságát. Hozzátette, hogy a gyanúsítottat az első telefonos riasztás után 36 perccel elfogták.

Lianne Dalziel, Christchurch polgármestere szombaton részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak és minden érintettnek. - A muzulmán közösség elleni támadás ellenünk, Christchurch és Új-Zéland ellen irányuló támadás - mondta.