Miniszteri kinevezése után pár órával családon belüli erőszakkal gyanúsították meg a radikális politikust

2019. április 30., 17:23

Szerző:

Családon belüli erőszakkal gyanúsították meg az észt kormány egyik miniszterét kinevezése után pár órával, és már nyomozást is indítottak ellene.

Az új észt kormány hétfőn esküdött fel, és még aznap este tudatta a sajtóval Raivo Aeg igazságügyi miniszter, hogy rendőrségi nyomozás indult Marti Kuusik külkereskedelmi és technológiai miniszter ellen. 

– Kuusik a radikális jobboldali, euroszkeptikus Észtországi Konzervatív Néppárt (EKRE) embere. Ez a párt kettő másikkal – az Észt Centrumpárttal és a nemzeti-konzervatív Pro Patria párttal – alakított kormányt. A miniszterelnököt, Jüri Ratast, az Észt Centrumpárt adta.

Ratas a Postimees című észt napilapnak kedden úgy nyilatkozott, hogy

Kuusik nem őrizheti meg miniszteri tisztségét, ha a vele szembeni gyanú bebizonyosodik.

A 15 tárca közül mindegyik párt ötöt kapott. Az észt társadalmat eléggé megosztó EKRE részéről apa és fia is miniszter lett. Mart Helme a belügyi, fia, Martin Helme pedig a pénzügyi tárcát kapta.

Az észt hatóság szóvivője közölte, hogy a nyomozás sajtóhírek alapján indult, miután az észt oknyomozó lap, az Eesti Ekspress, illetve más médiumok arról írtak, hogy az új miniszter családon belüli erőszakot követett el.

Kuusik hétfői eskütételéről az észt államfő, Kersti Kaljulaid kimentette magát.

A miniszter volt felesége hétfő este azt írta az Eesti Ekspressnek, hogy férje sosem követett el ellene erőszakot, keze mindkétszer balesetben törött el, ahhoz a férfinak semmi köze nem volt.

A nő azt állította, hogy a vádak csak egy lejárató kampány részét képezik.