Minden honfitársának albán állampolgárságot kért a koszovói elnök, de azonnal elutasították

2017. október 11. 17:47 - szerző: MTI

Albán állampolgárságot kért Ilir Meta albán államfőtől a koszovóiak számára Hashim Thaçi koszovói elnök, mert szerinte a koszovóiak csak így kerülhetnek közel az Európai Unióhoz, Ilir Meta azonban elutasította kollégája kérését – számolt be róla a Koha Ditore.

A Pristinában tartózkodó Meta szerint a koszovóiak számára nem az albán állampolgárság megszerzése az Európába vezető út. 

Thaçi az utóbbi napokban többször is bírálta az Európai Uniót, amiért még mindig nem oldotta fel a koszovóiakkal szembeni vízumkényszert. Mivel az albán állampolgárok vízummentes utazhatnak az EU-ba, a koszovói köztársasági elnök szerint úgy lehetne megkerülni az uniós tiltást, ha az amúgy is túlnyomórészt albán nemzetiségű koszovóiak albán állampolgárságot szereznének. A koszovói állampolgárok mintegy kilencven százaléka albán nemzetiségű.

Thaçi szerint sok koszovói állampolgár utazna az Európai Unióba, főleg üzletemberek és diákok, de csak nehezen tudnak vízumot szerezni. Emlékeztetett arra is, hogy a nyugat-balkáni országok közül már csak Pristinával szemben nem oldotta fel a vízumkényszert az Európai Unió. 

Meta szerint viszont más megoldást kellene találni, és egyébként is nehéz lenne teljesíteni a kérést, mert az állampolgárság megszerzésének bonyolult folyamata van. Az albán elnök úgy vélte, Brüsszelnek kellene inkább lépnie, és feloldania a Pristinával szembeni vízumkényszert. Igazságtalanságnak nevezte, hogy az EU a Koszovó és Montenegró között megkötött határegyezmény ratifikálásához köti a vízumkényszer eltörlését.

A határegyezmény parlamenti becikkelyezése azonban megosztja a koszovói politikusokat, mert általa mintegy nyolcezer hektárnyi terület kerülne Montenegróhoz. A határegyezmény ratifikációja körüli viták okozták az előző kormány bukását.