Míg országszerte tízezrek tüntettek ellene, Donald Trump elgolfozgatott

2018. július 1. 08:24 - szerző: 168 Óra/MTI

Washingtonban, New Yorkban, Los Angelesben és az Egyesült Államok sok más nagyvárosában tízezrek tüntettek Donald Trump amerikai elnök migrációs politikája, elsősorban az illegális bevándorlók gyerekeinek szüleiktől való elválasztása ellen. Washingtonban a szervezők mintegy 30 ezerre becsülték a szövetségi főváros központjában, a Fehér Ház előtt összegyűlt tüntetők számát.

A békés megmozdulás a legnagyobb volt az amerikai fővárosban 2010 óta, amikor a felvonulók azért demonstráltak, hogy Barack Obama akkori elnök és az amerikai törvényhozás vizsgálja felül az Egyesült Államok bevándorlási politikáját.

Eközben a közismert modell Chrissy Teigen például több más hollywoodi hírességgel tüntettek Los Angelesben. John Legend énekes felesége nagyjából 55 ezer ember előtt mondott beszédet arról, hogy ki kell állni a családokért, hiszen a családok összetartoznak. Ő is bevándorlóként érkezett Amerikába, akárcsak férje. Több felszólaló azokat a személyeket is felemlegette, akik a Fehér Házban ülnek, és szüleik egykor szintén bevándorlóként jöttek be az országba. Beszéde végén Teigen magasba emelte pár hónapos csecsemőjét, és azt mondta, hogy elképesztően büszke arra, hogy egy bevándorló gyermeke lehet.

Donald Trump szerint azonban az illegális migráció a bűnözés táptalaja. Ismert: az amerikai elnök májusban „zéró toleranciát” hirdetett minden illegális bevándorló ellen. Ez a rendelkezés vezetett oda, hogy több mint 2 ezer gyereket elszakítottak a szüleiktől, ami széles körű felháborodást váltott ki az Egyesült Államokban, még a republikánus elnök néhány szövetségesénél is.

Az amerikai elnök szeret golfozni, általában megnyugtatja (képünk illusztráció, nem szombaton készült)
Fotó: Youtube

A felzúdulás nyomán Trump június 20-án elrendelte, hogy az illetékesek tartsák együtt az illegális bevándorló családokat. Egy szövetségi bíró ezután a családok újraegyesítésére adott utasítást, és a kormányzat arra kérte a hadsereget, hogy szállásolja el ezeket a családokat, ami a Pentagont befogadótáborok építésének megkezdésére indította. Nem elfelejtendő ugyanakkor, hogy Trump 2017-es hivatalba lépése óta megnőtt a letartóztatott illegális bevándorlók száma, és az amerikai hatóságok ebben az időszakban kevesebb családi vízumot is adtak ki.

Az elnök mindeközben szombaton New Jersey-i birtokán, Bedminsterben egy golfklubban tartózkodott, s megszokott költői vénájával a többi között bírálta azokat a demokrata párti képviselőket, akik a bevándorlási törvények betartására ügyelő Bevándorlási és Vámhatóság (ICE) megszüntetését követelik, s ismét arról értekezett, hogy mit is akarnak a republikánusok: erős határokat és szigorú törvényeket a bevándorlók ellen.