Lekapcsolta az egyik legnagyobb hackerhálózatot a Microsoft

2020. október 13., 12:34

Szerző:

Az amerikai elnökválasztást is meg tudta volna bolygatni a hálózat. A Microsoft szerint azonban még nem lehet hátradőlni. 

Több partner, köztük mobilszolgáltatók segítségével leállította a Trickbot nevű malware-hálózatot a Microsoft. A Windows-gyártó szövetségi utasításra cselekedett – írja a CNN alapján a hvg.hu

A Trickbot nevű infrastruktúrát a világ egyik legveszélyesebb hackerhálózatának tartják. A kiberbűnözők kártékony kódokat, illetve zsarolóvírusokat terjesztenek általa, köztük az azonnal lecsapó Ryukot, mely 2018-as felbukkanása óta dollármilliókat lopott el.

A Microsoft elmondta, hogy a cég elsősorban a hálózattal érintett IP-címeket állította le. Erre azonban nem csak a már elterjesztett vírusok miatt volt szükség: a szakértők úgy tartották, hogy a Trickbot veszélye fokozatosan növekszik a közelgő amerikai elnökválasztás miatt, a hackerek pedig annak segítségével próbálnak majd ellehetetleníteni oldalakat. Trickbottal ugyanis olyan portálok is megbéníthatók, ahol például a hivatalos eredményeket közlik.

Az informatikai vállalat szerint a Trickbot 2016-os indulása óta több mint egymillió számítógépet fertőzött meg, köztük kormányzati eszközöket. A hálózat működtetőit azonban továbbra sem sikerült elfogni. A rendszer a mostani lekapcsolása a Microsoft szerint nem jelent teljes megnyugvást, mivel az üzemeltetők valószínűleg vissza fognak térni.