Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

A Micimackó után a Wikipédiát is betiltották a baráti Kínában

2019. május 16. 18:38 - szerző: 168 Óra

Április óta teljes tilalom alatt áll a Wikipédia Kínában. Az ottani internetezők az online lexikon egyetlen szócikkéhez sem férnek hozzá, még az angol nyelvűekhez sem – írja hvg.hu.

Kínában az állam eddig is kézivezérléssel igyekezett eltüntetni azokat a tartalmakat, amelyekről nem szerette volna, hogy a polgárai tudomást szerezzenek. Ezek közt a Xi Jinping elnök vezette rezsimre nézve kellemetlen Wikipédia-szócikkek is voltak, ám az online cenzúra felderítésével foglalkozó szervezet, az OONI (Open Observatory of Network Interference) nemrég kiderítette, az oldal már egyáltalán nem elérhető az országban.

A betiltás tényét a Wikipédia üzemeltetését végző Wikimédia Alapítvány is megerősítette, hozzátéve, hogy

a lépésről semmilyen tájékoztatást nem kapott.

Fotó: Youtube

A betiltás oka nem igazán érthető, bár érdemes megjegyezni, hogy számos hatalom akadt az évek során, amely bizonyos időre megvonta a hozzáférést a szabadon szerkeszthető enciklopédiához. Köztük volt például az Orbán Viktor barátja, Recep Tayyip Erdogan elnök által irányított Törökország is – emlékeztet a lap. De 

Kínában – mások mellett – nemrég Micimackót is betiltották, mert állítólag hasonlít Xi Jinpingre és ezt viccesnek találták, az állam viszont nem szereti az ilyen viccet.