Életfogytiglanra és plusz 30 év börtönre ítélték Mexikó leghírhedtebb drogkereskedőjét, az ezrek haláláért felelős El Chapo-t

2019. július 17., 18:32

Szerző:

Életfogytig és további 30 évig tartó börtönbüntetésre ítélték a Köpcös (El Chapo) néven ismert mexikói Joaquín Guzmán volt drogbárót szerdán New Yorkban. 

A 62 éves bűnözőt ténylegesen letöltendő börtönre ítélték, vagyis nem helyezhető feltételesen szabadlábra. 

Guzmánt februárban találta bűnösnek egy brooklyni esküdtszék kábítószer-kereskedelemben, többszörös emberrablásban, kínzásban és gyilkosságban. Az utolsó szó jogán El Chapo szerdán azt állította, hogy a bírósági tárgyalás nem volt tisztességes, ügyvédjei pedig bejelentették, hogy fellebbeznek.

A vezér a vád szerint csaknem 14 milliárd dolláros vagyonra tett szert, amíg mintegy egy évtizeden át a hírhedt Sinaloa drogkartellt vezette. Az esküdtszék februárban a férfit tíz rendbeli bűncselekményben találta bűnösnek, amelyek között szerepel bűnszövetkezet létrehozása, összeesküvés pénzmosásra, kokain, heroin, marihuána és más kábítószerek nemzetközi terjesztése, tűzfegyverek használata is.

Mexikói drogbáró kiadatása
Fotó: MTI/EPA/Mario Guzmán

2014-ben egy mexikói börtönbe zárták, onnan irányította tovább a kartellt. A börtönből másfél évvel később egy az ő testmagasságára méretezett alagúton keresztül szökött meg. Az alagútban még egy kismotor is várta. 2016-ban fogták el újra. El Chapo saját bevallása szerint 2-3 ezer embert ölt meg.