Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Polgárháborús helyzet alakult ki Mexikóban, miután őrizetbe akarták venni a hírhedt drogkirály, a Köpcös fiát

2019. október 18. 10:33 - szerző: 168 Óra/MTI

Szinte csatatérré változott Culiacán mexikói nagyváros csütörtökön, azután, hogy egy rendőregység rajtaütött egy házban a Köpcös (El Chapo), vagyis Joaquín Guzmán bebörtönzött drogbáró egyik fián és három másik férfin.

Le akarták tartóztatni őket, de a drogkartell túlerőben lévő fegyveresei megakadályozták ezt, és randalírozni kezdtek a 750 ezer lakosú városban.

Bandaháború Mexikóban
Fotó: MTI/AP/Augusto Zurita

A harmincfős rendőregység a kábítószer-kereskedelemmel vádolt Ovidio Guzmánon és három társán ütött rajta a házban, Sinaloa állam fővárosában. A várost uraló Sinaloa kartell emberei azonban körbevették a házat, és géppuskával felfegyverzett kisteherautóikon elárasztották a várost.

– A rendőrök a vérontás elkerülése érdekében elengedték Ovidio Guzmant és társait – közölte a mexikói kormány.

Guzmanék elengedése ellenére Culiacánban ezután heves összecsapások voltak a dogkereskedők és a rendőrség, valamint a hadsereg között.

Az állam kormányzója felszólította a lakosokat, hogy keressenek fedezéket, aki épületben tartózkodik, maradjon ott.

Közben a helyi börtönből több rab kiszabadult, egyelőre nem lehet tudni, hányan. A kaotikus állapotok az éj leszállta után sem értek véget a városban. Az állam rendőrfőkapitányának tudomása szerint a csütörtöki erőszaknak két halálos és 21 sebesült áldozata van. A mexikói belbiztonsági erőket mozgósították, és összeült a kormány válságstábja is.

Az Index két olvasói beszámolót osztott meg. Gábor a családjával tartózkodott a városban.

– Tegnap mi is a városban ragadtunk, a kartell elbarikádozta a kiutakat. Mi családommal éppen kifelé tartottunk a városból Mazaltan felé délután 3-kor, amikor az autópálya díjszedő bódéja előtt kocsisorba botlottunk. Érdekes volt látni, hogyan hagyja el a helyszínt egy bordó pick-upon egy gépfegyverrel felszerelt kartelltag, akit senki nem próbált üldözni, hogyan vonult ki a rendőrség után a katonaság is helikopterestül, dzsipestül. Óriási volt a káosz, több helyivel beszéltünk, és még senki nem látott itt ilyet – írta.

Bandaháború Mexikóban Lövedéknyomok egy autó golyóálló ablakán
Fotó: MTI/AP/Augusto Zurita

Egy másik olvasó, Péter azt írta, hogy az emberek nem is nagyon merészkednek ki az utcára.

– Senki nem mozdul ki, ezt Sinaloa kormánya közleményben kérte. Nem csoda, ilyen még El Chapo idejében sem fordult elő soha. Valószínűleg holnap reggel már mintha mi sem történt volna, de felteszem, kihalt lesz a város. A tanítást felfüggesztették, ez biztos – írta.

A Sinaloa vezére, Joaquín Guzmán az Egyesült Államokban tölti életfogytig tartó börtönbüntetését. Februárban ítélték a 62 éves férfit ténylegesen letöltendő börtönre ítélték, vagyis nem helyezhető feltételesen szabadlábra. Guzmánt egy brooklyni esküdtszék találta bűnösnek kábítószer-kereskedelemben, többszörös emberrablásban, kínzásban és gyilkosságban.

A vezér a vád szerint csaknem 14 milliárd dolláros vagyonra tett szert, amíg mintegy egy évtizeden át a hírhedt Sinaloa drogkartellt vezette. Az esküdtszék a férfit tíz rendbeli bűncselekményben találta bűnösnek.

2014-ben egy mexikói börtönbe zárták, onnan irányította tovább a kartellt. A börtönből másfél évvel később egy az ő testmagasságára méretezett alagúton keresztül szökött meg. Az alagútban még egy kismotor is várta. 2016-ban fogták el újra. El Chapo saját bevallása szerint 2–3 ezer embert ölt meg.