A NATO főtitkárával és az amerikai képviselőház elnökével tárgyalt Mesterházy Attila, a szövetség Parlamenti Közgyűlésének elnöke

2020. február 20., 10:33

Szerző:

Mesterházy Attila, a NATO Parlamenti Közgyűlésének elnöke Jens Stoltenberg NATO főtitkárral és Várhelyi Olivér bővítési biztossal tárgyalt a héten Brüsszelben. Az elnök találkozott még Nancy Pelosival, az amerikai kongresszus képviselőházának elnökével, aki Mesterházy meghívására részt vett a NATO-parlament három bizottságának együttes ülésén, ahol tájékoztatta a mintegy 120 képviselőt a biztonságpolitikával, a NATO-val kapcsolatos álláspontjáról.

Mesterházy Attila a NATO főtitkárával folytatott tárgyalásán többek között elmondta, milyen prioritások mentén kívánja irányítani a Parlamenti Közgyűlés ezévi munkáját. Kérte a főtitkár támogatását abban, hogy az úgynevezett reflexiós folyamatban, amely a szövetség politikai dimenziójának a megerősítését szolgálja, a Parlamenti Közgyűlés is intézményesen vehessen részt.

A személyes találkozó után az elnök és a főtitkár közösen elnökölték az Észak Atlanti Tanács és a Parlamenti Közgyűlés vezető tisztviselőinek együttes ülését, ahol a legfontosabb biztonságpolitikai kérdéseket tekintették át.

Mesterházy évadnyitó előadásában beszámolt az általa meghatározott elnöki programjáról, mely megalapozza közgyűlés éves munkáját.

Az Országgyűlés plenáris ülése Mesterházy Attila
Fotó: Kovács Attila

Nancy Pelosi az Egyesült Államok képviselőházának elnökasszonya népes kétpárti delegáció élén érkezett Brüsszelbe a Müncheni Biztonságpolitikai Konferenciáról. Előadásában újra határozottan megismételte korábbi állásfoglalását, mely szerint az amerikai politikai élet szereplői pártállástól függetlenül egyhangúan elkötelezettek a NATO, mint katonai-politikai szövetség mellett. Egyben hangsúlyozta, hogy a szövetség nem csak védelmi szövetség, hanem hasonló értékeket osztó demokráciák szövetsége is. Emellett kiemelt hangsúlyt kapott előadásában a Huawei kínai óriáscég európai szerepvállalásával kapcsolatos amerikai biztonsági aggály.

A képviselők megvitatták többek között a NATO-EU együttműködés, a kiberbiztonság kérdését, illetve a közel-keleti térség helyzetét. A háromnapos ülésen a belga külügyi és védelmi miniszter is részt vett.

Tekintettel arra, hogy Mesterházy Attila egyik fontos elnöki prioritása a nyugat-balkáni országok euro-atlanti integrációjának segítése, találkozót kezdeményezett Várhelyi Olivér EU bővítési biztossal is. A két vezető politikus megbeszélésén áttekintették a bővítés jelenlegi helyzetét, a formálódó új bővítési mechanizmust, illetve a balkáni országok helyzetét. Mesterházy Attila a találkozón elmondta, hogy biztonságpolitikai szempontból is kiemelten fontos a térség támogatása, valamint, hogy teljesíteni tudják a NATO-hoz vagy az EU-hoz való csatlakozás feltételeit, mert ez nagyban segíti a térség és egész Európa stabilitását, békéjét és fejlődését.