Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Mesterházy Attila Kelet-Ukrajnába utazik ősszel tapasztalatgyűjtésre, erről egyeztetett az ukrán NATO-parlament tagjával

2020. május 26. 20:45 - szerző: 168 Óra

A NATO parlament elnöke Mesterházy Attila az ukrán parlament delegációjával egyeztetett a NATO és Ukrajna együttműködéséről,

a vírusjárvány ottani hatásairól, az ukrán reformfolyamatokról, illetve az Oroszország által folytatott destabilizációs erőfeszítésekről. Mesterházy Attila ígéretet tett arra, hogy

ősszel személyes látogatást fog tenni a kelet-ukrajnai térségben, hogy személyesen gyűjtsön tapasztalatot az ottani helyzetről.

Ezen a héten tartotta volna a NATO Parlamenti Közgyűlés Ukrajnában a tavaszi ülését, melyet a vírusveszély miatt el kellett halasztaniuk. Mesterházy Attila a NATO Parlamenti Közgyűlés elnöke ebből az alkalomból megbeszélést folytatott az ukrán delegáció vezetőjével Igor Cserniev-vel és a delegáció tagjaival, továbbá Ojars Kalnins-szal, aki a NATO Parlamenti Közgyűlés Ukrán Interparlamentáris Tanácsának a lettországi társelnöke.

UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Harcok Harcok Kelet-Ukrajnában
Fotó: Markijan Liszejko

Mesterházy elmondta:

"sajnálatos, hogy személyesen nem tudunk találkozni, de rendkívül fontos, hogy eszmét tudjunk cserélni ukrán partnereinkkel a vírusjárvány okozta válságról,

Donbasz térség helyzetéről, Oroszország destabilizációs erőfeszítéseiről, továbbá a NATO és Ukrajna együttműködésének kérdéseiről.

Igor Cserniev, az ukrán delegáció vezetője hangsúlyozta a megbeszélés kapcsán, hogy: "meg vagyunk győződve arról, hogy a nemzetközi szolidaritás és egymás támogatása a vírus okozta válság kezelésének a leghatékonyabb módja, amely enyhíteni tudja a társadalmi és gazdasági következményeket és egyben megerősíti országaink ellenállóképességét."

A dezinformációról szólva a delegációvezető elmondta, hogy "az információ hitelessége kiemelkedő fontosságú nemcsak a válsághelyzet kapcsán, hanem az Ukrajnát ért orosz agresszióval kapcsolatban is."

Maláj utasszállító A Donyeck megyei Hrabovo település közelében lezuhant maláj utasszállító repülőgép roncsai 2014. július 17-én.

A felek megegyeztek abban is, hogy a járvány miatt elhalasztott kijevi ülést a későbbiekben meg fogják tartani.