Merkel: Németországnak nagyobb szerepet kell vállalnia a nemzetközi politikában

2018. december 31., 08:51

Szerző:

Németországnak a saját érdekében nagyobb szerepet kell vállalnia a nemzetközi közösséget feszítő gondok megoldásában - hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár újévi köszöntőjében, amelyet hétfő este sugároz az ARD és a ZDF német országos közszolgálati televízió.

Angela Merkel a kancellári hivatal által előzetesen ismertetett beszédben kiemelte: az a meggyőződés vezeti munkájában, hogy korunk kihívásaival csak az összetartás és a határokat átívelő együttműködés révén lehet megbirkózni.

Mint mondta, az éghajlatváltozás, a migráció irányítása és rendezése, a harc a nemzetközi terrorizmus ellen mind-mind sorskérdés, amelyeket Németország a saját érdekében meg akar oldani, és ez akkor sikerülhet leginkább, ha mások érdekeit is figyelembe veszi.

Az előző évszázad két világháborújából éppen az önérdek és a mások érdekeinek egyeztetése a tanulság, de ezt a meggyőződést ma már nem mindenki osztja, ezért nyomás alá kerülnek a nemzetközi együttműködés alapelvei.

Ebben a helyzetben erőteljesebben ki kell állnunk meggyőződéseinkért, érvelnünk és küzdenünk kell, és a saját érdekünkben több felelősséget kell vállalnunk - mondta Angela Merkel.

Rámutatott, hogy Németország január 1-jétől két évre bekerül az ENSZ Biztonsági Tanácsába. Mint mondta, a testület tagjaként a globális megoldásokért harcol majd. Ezt a hozzáállást jelzi az is, hogy a szövetségi költségvetésben növeli a humanitárius segítségnyújtást és a nemzetközi fejlesztési együttműködést szolgáló forrásokat, de tovább emeli a védelmi kiadásokat is.

Németország azért is küzd, hogy az Európai Unió robosztusabb - erősebb - legyen, és javuljon döntéshozatali képessége. Arra is törekszik, hogy megmaradjon a szoros partneri kapcsolat Nagy-Britanniával az uniós tagság megszüntetése után - mondta a kancellár.

Hozzátette: májusban az európai parlamenti választáson mindenki hozzájárulhat ahhoz, hogy az EU a jövőben is a béke, a jólét és a biztonság projektje legyen.

Angela Merkel az óév belpolitikai fejleményeivel kapcsolatban megjegyezte, tudja, hogy sokan elégedetlenek a kormánnyal, hiszen már a megalakítása is hosszú ideig tartott, működését viták jellemezték és sokat foglalkozott saját magával.

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.