Merkel keményen beszólt Erdogannak

2017. augusztus 18. 21:17 - szerző: MTI

Nem tűri a török beavatkozást a német választási kampányba.

Angela Merkel német kancellár felszólította Recep Tayyp Erdogan török elnököt, hogy ne avatkozzon be a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választásba és ne mondja meg a Németországban élő törököknek, hogy kire szavazzanak. A kancellár egy választási gyűlésén kijelentette: „Nem tűrjük, hogy a bárki beavatkozzon a német választók véleményalkotásába.” Senkinek, még a török elnöknek sem engedjük meg, hogy beleszóljon a választásba, és megmondja, hogy kire szavazzanak a német állampolgárok, hiszen származásától függetlenül mindenki szabad választójoggal rendelkezik - hangsúlyozta Merkel.

Fotó: AP / Lefteris Pitarakis

Sigmar Gabriel német külügyminiszter példátlannak nevezte Erdogan kijelentését, ami szerinte azt szolgálta, hogy egymás ellen fordítsa az embereket Németországban. A török elnök ezzel az ország szuverenitását támadta meg - fűzte hozzá a miniszter.

Erdogan a péntek déli muzulmán ima után Isztambulban újságíróknak nyilatkozva arra szólította a Németországban élő törököket, hogy a szeptember 24-i német parlamenti választáson ne szavazzanak olyan pártra, amely „Törökország ellensége”. A török elnök név szerint említette a Kereszténydemokrata Uniót (CDU), amelynek  Merkel német kancellár az elnöke, továbbá a Német Szociáldemokrata Pártot (SPD) és a Zöldeket.