Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Merkel egyetlen rövid szóval elintézte Orbán ötletét

2019. május 16. 13:45 - szerző: 168 Óra

 Nem – válaszolta Angela Merkel a Süddeutsche Zeitung kérdésére, el tudja-e képzelni, hogy elkezdődjön a közeledés az Európai Néppárt és az olasz szélsőjobboldali kormánypárt, a Matteo Salvini belügyminiszter vezette Liga között – írja a 24.hu. A német kancellár ezzel megerősítette korábbi álláspontját. 

Korábban Orbán Viktor jelezte, hogy az Európai Néppártnak nyitnia kellene a szélsőjobboldali párt felé. A megismételt kérdésre, hogy valóban nem lesz semmiféle együttműködés Salvinivel vagy hasonló csoportosulásokkal, Merkel azt mondta, nyilvánvaló, hogy az EPP-től nagyon eltérő szemléletű pártokról van szó, ami megmutatkozik például a migrációs politikában.

Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Ez is egy oka annak, hogy az EPP miért nem nyit Salvini úr pártja felé. Biztos, hogy Manfred Weber nem teszi függővé magát az ilyen pártok szavazataitól, ha az Európai Bizottság elnöki tisztségének betöltéséről szavaznak az Európai Parlamentben – tette hozzá.

A Fidesz néppárti tagságára vonatkozó kérdésre Angela Merkel azt mondta a német lapnak, hogy az EPP felállított egy háromtagú testületet a téma tanulmányozására, és megfelelő időben meghozza döntését – írja a 24.hu.

Az EPP éppen a minap jelezte, hogy három bölcs – Herman Van Rompuy, az Európai Bizottság volt elnöke, Hans-Gert Pöttering volt EP- és EPP-elnök, illetve Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár – közül az egyik a napokban felkeresné Budapesten Orbán Viktort, ám a miniszterelnök jelezte, hogy az EP választásokig nem óhajt tárgyalni vele.