Kilenc ember a vízbe ugrott a tengeren veszteglő Open Arms fedélzetéről, úszva próbálják elérni az olasz partokat

2019. augusztus 20., 15:52

Szerző:

Legalább kilenc ember a tengerbe ugrott, hogy úszva jusson el az olasz Lampedusa szigetére – írja az AP hírügynökség.

Az Open Arms nevű mentőhajó majdnem három hete várakozik Olaszország partjainál. Matteo Salvini belügyminiszter nem engedi, hogy a hajó kikössön, annak ellenére, hogy hat európai állam jelezte, hogy befogadná a hajón tartózkodó menekülteket.

A lap szerint már délelőtt is a vízbe ugrott egy ember. Őt a parti őrség kimentette, a férfi ezután megtagadta, hogy visszatérjen az Open Arms fedélzetére. A vízben lévőket a parti őrség mellett a hajó saját személyzete is próbálja kimenteni a vízből.

Illegális bevándorlás - Olaszország
Fotó: MTTI/AP/Salvatore Cavalli

A hajó kapitánya jelezte az olasz hatóságoknak, hogy a 17 fős személyzet nem tudja tovább kézben tartani az eseményeket a hajó fedélzetén, mivel a menekültek egyre frusztráltabbak a helyzettől.

A madridi kormány ugyan vasárnap bejelentette, hogy az Open Arms hajója kiköthet Spanyolország partjainál. A hajót működtető segélyszervezet szóvivője viszont elutasította az ajánlatot. Laura Lanuza azt nyilatkozta, hogy azért nem tudják elfogadni a spanyolországi kikötőt, mert szélsőséges humanitárius vészhelyzet alakult ki, és azonnali kikötésre van szükségük, nem hajózhatnak még hat napig. Elmondása szerint a hajó utasai aggódnak, erőszakosak, egyre nehezebben tudják őket megfékezni, egy újabb hatnapos utazás pedig az egészségüket és akár az életüket is veszélyeztetné.

Matteo Salvini szombat este engedélyezte 27 kísérő nélküli kiskorú partra szállását, ám a hajón akkor még így is összesen 107 bevándorló maradt. Vasárnap is legalább négyen a vízbe ugrottak, hogy úszva próbáljanak kiérni a partra.

(Az Index nyomán.)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.