Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Megvétózta a himnusztörvényt a szlovák államfő

2019. április 11. 15:58 - szerző: 168 Óra

Andrej Kiska köztársasági elnök megvétózta az állami jelképekről szóló törvényt - írja a pozsonyi Új Szó.

Bugár Béla, a Most-Híd elnöke még április negyedikén megállapodott Andrej Kiska szlovák köztársasági elnökkel, hogy az államfő megvétózza azt a törvénymódosítást, amely betiltja a magyar himnusz éneklését. A módosítást a Most-Híd is megszavazta – írja az Új Szó.

A szlovák parlament által elfogadott jogszabály szerint május 15-től tilos annak a külföldi országnak a himnuszát énekelni nyilvános eseményeken, amelyiknek a helyszínen nincs jelen hivatalos küldöttsége.

Vétó esetén újra a szlovák parlament elé kerül a jogszabály. A megállapodás értelmében az államfő a himnuszéneklést betiltó passzust fogja kifogásolni.

Debnár Klára, a Most-Híd szóvivője elmondta, hogy a párt parlamenti frakciójának vezetője, Bastrnák Tibor arról egyeztetett a Szlovák Nemzeti Párttal (SNS), hogy a kérdéses törvényt szeretnék újratárgyalni és módosítani. Az SNS terjesztette be a módosítást, Debnár Klára szerint közölték, hogy hajlandóak a módosításra.

A Most-Híd már tegnap este elismerte, hogy a képviselői hibát követtek el a törvény megszavazásával.