Megvan az elvi megállapodás az amerikai kormányzat finanszírozásáról, de Donald Trumpnak nem tetszik

2019. február 12. 21:57 - szerző: MTI

Miközben Donald Trump amerikai elnök hétfőn este a texasi El Pasóban kampányolt a mexikói határon megépítendő fal mellett, Washingtonban a törvényhozás két pártja elvi megállapodásra jutott a kormányzati munka finanszírozásáról, és kevesebb mint 1,4 milliárd dollár megszavazásáról a határbiztonság erősítésére. A megállapodás részletei nem ismertek, az amerikai sajtóban megjelent információk szerint azonban a megállapodás értelmében a demokraták csak 1,37 milliárd dollárt szavaznának meg a határbiztonság erősítésére, szemben a Donald Trump által kért 5,7 milliárdos összeggel.

Richard Shelby alabamai republikánus szenátor hétfőn este újságírók előtt úgy fogalmazott, "elvi megállapodást kötöttek arról, hogy szeptember 30-ig a kongresszus finanszírozza a határ biztonságát növelő programokat. Maga a politikus is kísérleti megállapodásnak nevezte az egyezséget, amelyről kijelentette, hogy részleteit még a héten kidolgozzák.A megállapodásra február 15-ig van idő, ha ugyanis addig nem sikerül tető alá hozni, akkor az elnök ismét részleges kormányzati leállást jelent be, sőt - mint azt kabinetfőnöke és a Fehér Ház gazdasági igazgatója, Mick Mulvaney egy vasárnapi televíziós interjúban ismét kilátásba helyezte - az elnök rendkívüli állapotot hirdethet ki, hogy a kongresszus megkerülésével biztosítsa a megígért határfal felépítéséhez szükséges pénzt.

A kongresszusi politikusok hétfő esti bejelentése egyáltalán nem említi a falépítést, noha Donald Trump ragaszkodik hozzá. Egy neve elhallgatását kérő kongresszusi munkatárs azonban amerikai újságíróknak azt mondta: az 1,37 milliárd dollárt nem biztonsági eszközökre szánják, hanem egy kerítés építésére. Donald Trump egyelőre nem reagált az elvi megállapodás létrejöttének hírére, de az El Pasóban tartott nagygyűlésen azt hangsúlyozta, hogy csakis a fal képes megvédeni az amerikaiakat az illegális bevándorlókkal együtt érkező erőszakos bűnözőktől, kábítószer-kereskedőktől és a migránsoktól. El Pasóban egyébként egyáltalán nem okoz súlyos gondokat az illegális bevándorlás, a város bűnözési statisztikája sokkal jobb az országos átlagnál, és a hatóságok adatai szerint a Mexikó felől érkező kábítószert a gyenge vámellenőrzés miatt a térség határátkelőin keresztül csempészik be az Egyesült Államokba, nem a "zöld határon át". Az elnök által ígért határkerítés megépítése ezért aligha segít ezen a problémán.

Donald Trump kedden jelezte: lehet, hogy nem támogatja az elvi megállapodását. Ezzel ismét felmerült a lehetősége egy második részleges kormányzati leállásnak. – Nem mondhatom, hogy boldog vagyok - utalt a megállapodásra a kormányülés után újságíróknak. Ugyanakkor jelezte, hogy megpróbálja elérni, hogy a megállapodást módosítsák. A kabinetülésen leszögezte, hogy nem tervezi a kormányzat részleges leállítását, de ha ez mégis megtörténne, akkor azért a demokraták a felelősek.