Történelmi pillanat: 2020-ban Európa több elektromosságot állított elő megújuló energiából, mint fosszilisből

Először fordult elő a kontinens történetében, hogy több energiát termeltek a zöld források, mint az elégetett szén, kőolaj és földgáz.

2021. január 26., 05:58

Szerző:

Az Ember and Agora Energiewende nevű német szervezet éves jelentése szerint a megújuló energiaforrások (leginkább a szél- és a napenergiának köszönhetően) tavaly a villamosenergia 38 százalékát szállította Európában, míg a fosszilis tüzelőanyagok az áramszükségleteink 37 százalékát fedezték. Ez először fordult elő Európában, így 2020-ban történelmet írt a kontinens - írja a CNN

A német szervezet szerint a szél- és napenergia-termelésünk csaknem megduplázódott 2015 óta, tavaly pedig a kontinens villamosenergia-termelésének mindössze 13 százaléka származott széntüzelésű erőművekből, ez 20%-os visszaesést jelent. A koronavírus-járvány hatása is érezhető volt, világszerte csökkent az áramfelhasználás mértéke, az európai kereslet 4 százalékkal csökkent tavaly.

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.