Két építészhallgatót állított be a Notre-Dame égésén nevető muszlim bevándorlónak a propagandamédia

2019. május 7., 16:37

Szerző:

Az AFP újságírói megtalálták azt a két fiatalt, akiket egy fotó alapján azzal vádoltak meg a közösségi oldalakon, illetve a magyar kormánypropagandában is, hogy a Notre-Dame tragédiájának örülnek, ezért nevettek. A két férfi építészhallgató. Pont azért siettek a helyszínre, hogy saját szemükkel lássák, mi történik azzal az építészeti kinccsel, amivel annyit foglalkoztak tanulmányaik során.

Éppen egy kávézóban üldögélt a két barát április 15-én, amikor telefonon arról értesítették őket, hogy a párizsi székesegyház lángol. S. és J. azonnal a helyszínre sietett.

Egy idő után a rendőrség utasítására el kellett hagyniuk a területet, és kifelé menet egyikük feje beleakadt a biztonsági szalagba. Ezen mindketten elmosolyodtak, ekkor készült az a fénykép, ami azt állította, hogy muszlimok örömködnek az égő katolikus székesegyház láttán.

Fotó: Twitter/Nick Monroe

A fénykép először az orosz Sputnik francia nyelvű oldalán jelent meg, majd egy amerikai szélsőjobboldali, iszlamofóbiájáról híres influenszer, Pamela Geller is megosztotta. Ezután a képet felkapta a média, és terjedni kezdett a közösségi oldalakon is.

A két fiatal figyelmét egyetemi társaik hívták fel arra, hogy mi jelent meg róluk. Ezután a két hallgató rengeteg rasszista kommentet és fenyegetést kapott a cikkek miatt. Volt, aki azt javasolta, hogy akasszák fel őket. Elmondásuk szerint azóta félve lépnek ki az utcára, együtt nem is mutatkoznak nyilvánosan.

Notre Dame
Fotó: IAN LANGSDON

Az egyik diák a megjelenteket cáfolva megmutatta az AFP újságírójának elkeseredett üzenetváltását is, amelyet akkor váltott egy ismerősével, amikor épp a lángoló templomot nézte.

– Hogyan örülhettünk volna a Notre-Dame lángolásának?

– tette fel a kérdést egyikük. Elmondása szerint többször jártak a székesegyházban, fényképeket készítettek róla, tanulmányozták, és 3D-s modellt is készítettek róla.

A propagandaoldalakon egyébként egymás után jelentek meg olyan cikkek és teóriák, miszerint a muszlimoknak közük lehetett a templom katasztrófájához, ehhez a magyar propagandasajtó is nagy lendülettel csatlakozott. Az Origo.hu például a fényképet azzal tálalta, hogy két migráns férfi nevet a katolikus székesegyház láttán. A Hír TV-ben pedig azt közölték, hogy a francia liberálisok és muszlimok örömködtek a lángokat látván. A fideszes képviselők – köztük Pócs János – is gyorsan aktivizálták magukat az ügyben, serényen osztották a konteós írásokat. Az egyik legerősebb interjút mégis Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes adta az ügyben, aki szerint az égő templom valahogy kifejezi azt az apokaliptikus értékvesztést, aminek a nyugati világban tanúi lehetünk.