Mégsem lesz miniszterelnök a thaiföldi hercegnőből

2019. február 9., 12:31

Szerző:

Az Ubolratana Mahidol thaiföldi hercegnőt miniszterelnöknek jelölő Thai Raksza Csart ellenzéki párt bejelentette szombaton, hogy a király ellenkezése miatt visszavonja a jelölést.

Választások Thaiföldön

Maha Vadzsiralongkorn thaiföldi uralkodó előző nap utasításba foglalta, hogy a királyi család egyik tagja sem avatkozhat bele a politikai folyamatokba, megtiltva ezzel 67 éves nővérének, hogy miniszterelnök-jelöltként induljon a március 24-i parlamenti választásokon. Az utasítás szerint Ubolratana jelöltkénti indulása "nem helyénvaló, és a sérti a thaiföldi alkotmány szellemét".

A hercegnő egyébiránt 1972-ben lemondott királyi címéről.

A Thai Raksza Csart ellenzéki párt - amely a 2014-ben a katonák által a hatalomból elmozdított, korábban törvényesen megválasztott Jinglak Sinavatra volt kormányfő hívének számít - néhány órával korábban jelentette be, hogy a hercegnőt jelöli kormányfőnek a választásokon. Ubolratana válaszul az Instagram közösségi portálon mondott köszönetet híveinek.

A párt és a hercegnő döntése azzal fenyegetett, hogy felborul az udvar évtizedes hagyománya, miszerint nem avatkozik bele az ország politikai életébe.

A Thai Raksza Csart azonban szombaton bejelentette, hogy visszavonja Ubolratana jelölését. "Az uralkodó és a királyi család minden tagja iránti tiszteletből eleget teszünk a parancsnak, és a választási bizottság szabályainak, valamint az alkotmánynak megfelelően cselekszünk" - olvasható közleményükben.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.