Megöltek hat egyiptomi határőrt

Az egyiptomi határőrség egy tisztjével és öt katonájával végzett „csempészek és törvényen kívüliek” egy csoportja – jelentette a hadsereg szóvivője vasárnapra virradó éjjel.

2014. június 1., 14:05

Ahmad Mohamed Ali ezredes közleménye szerint a támadás az ország nyugati részén húzódó sivatagban, el-Váhát régióban történt. A katonákat őrjárat közben érte a rajtaütés, az ezredes szerint válaszul a határőrség e hónapban elért sikereire. Ali rámutatott, hogy a sivatagos dombvidéken végzet hadműveletek során májusban 68 csempészt fogtak el, akiknél hatalmas mennyiségű fegyvert, lőszert és kábítószert találtak. Azt is kiemelte, hogy ugyanakkor több mint kilencszáz embert akadályoztak meg abban, hogy illegálisan átlépjék a Líbiával közös határt – adta hírül az MTI.

Egyiptomot és Líbiát több mint 1000 kilométer hosszú sivatagos határvidék választja el egymástól, amelynek őrzése komoly kihívást jelent mindkét ország számára. A Líbiában Moammer Kadhafi néhai diktátor 2011-es megbuktatása óta uralkodó közigazgatási káoszban a széteső biztonsági erők teljesen tehetetlenek a csempészbandákkal szemben. Egyiptomban az utóbbi három évben emiatt jelentősen megnőtt a szomszédos országból beözönlő fegyverek száma.