Megmutatta a szavazólapját, megbüntetik az egyik ukrán elnökjelöltet

2019. április 21., 16:25

Szerző:

Pénzbírságra számíthat Volodimir Zelenszkij ukrán elnökjelölt azután, hogy a vasárnapi elnökválasztás második fordulójában megmutatta a szavazólapját. A politikus – humorista, színész és producer feleségével együtt a tengeri és folyami flotta egyik kijevi oktatási intézményében lévő szavazókörben szavazott. Nem világos, hogy véletlenül vagy szándékosan, de mielőtt bedobta volna a szavazólapot az urnába, Zelenszkij kifelé fordítva tartotta a cédulát úgy, hogy kiválóan lehetett látni, nagylelkűen a saját neve mellé biggyesztette az x-et. Amikor ezt észrevette, a politikus próbálta elviccelni a helyzetet, mondván, hogy nem mutatott meg semmit, később  azonban Zorjan Skirjak, a választások rendjéért felelős belügyi koordinációs stáb szóvivője sajtótájékoztatóján közölte, hogy a hatóságok megvizsgálják az esetet, és megteszik a megfelelő jogi lépést. Az ukrán jogszabályok értelmében büntetőjogi felelősségre vonás terheli azt, aki a kitöltött szavazólapját másnak megmutatja vagy lefotózza. A március 31-én megtartott első fordulóban Oleh Ljsasko, a Radikális Párt vezetője mutatta be szavazólapját a kameráknak, és ezért pénzbírsággal sújtották.

Nem sokkal később Volodimir Zelenszkij választási stábjánál rendőrök jelentek meg  felvenni a jegyzőkönyvet a szabálysértésről, és közölték az elnökjelölttel, hogy ezért a bíróság pénzbírságot szab ki rá, amelynek mértékét a minimálbér harminc- és ötvenszerese között állapítják meg. (Ez az MTI által közölt arányy, a Kyiv Post 19-28 dolláros büntetésről ír.) A politikus elismerte, hogy figyelmetlenségből valóban megmutatta a szavazócéduláját.

Petro Porosenko hivatalban lévő államfő a kijevi Tisztek Házában adta le voksát feleségével, Marina Porosenkóval. Kijelentette, hogy büszke a választások szervezettségére. Hozzátette: fontos, hogy a választók az eszükkel szavazzanak, mert a választás nem vicces. – Nem fontos, kit választanak meg, fontosabb a stratégia és az út, amelyen a nemzet és az állam tovább fog haladni – hangsúlyozta, hozzáfűzve, az a lényeg, hogy az ukránok ne veszítsék el az országot.

Az ukrán elnökválasztás többé-kevésbé nyugalomban zajlik, Volodimir Zelenszkij szülővárosában kellett megakadályozni egy nőt, hogy megegye a szavazólapot.