Mind a 12 fiú és az edzőjük is kint van

2018. július 10. 11:13 - szerző: 168 Óra

Cikkünk folyamatosan frissül.

A mentőcsapatok még ma ki akarják hozni a thaiföldi barlangból a focicsapat négy utolsó tagját és edzőjüket. Vasárnap és hétfőn már nyolc gyereket kihoztak tizenkettőből, a nemzetközi mentőcsapat pedig ma megkezdte az akció remélhetőleg utolsó fázisát – írja a The Guardian. Magyar idő szerint két óra előtt valamivel mind a 12 fiút és az edzőjüket is kihozták.

Az összesen tizenkét fiúnak és edzőjüknek még június 23-án veszett nyoma a thaiföldi Tham Luang barlangrendszerben, az esőzések okozta áradás miatt rekedtek a barlangban. Brit búvárok július 2-án találták meg őket, azóta folyamatosan készítették elő kimentésüket. A vasárnap és hétfőn kimentett gyerekeket a 80 kilométerre fekvő Csiang Rai kórházába szállították, a fiúk kielégítő állapotban vannak.

Kimerült mentőcsapatok a barlangban

A műveletet irányító Narongszak Oszotthakorn azt nyilatkozta, hogy hétfő este és kedd reggel folytatódtak az esőzések, félő volt, hogy romlanak körülmények. A hatóságok viszont megerősítették, hogy az újabb esőzés nem befolyásolja a mentőakciót. A barlangban orvos és haditengerészek is vannak a fiatalokkal. A tervek szerint ma ők is elhagyhatják a barlangot.

Vasárnap az első négy gyereket mentették ki, hétfőn pedig még négyet

Egy helyi televízió szerint a tizenegyedikként kimentett fiú a csapat legfiatalabb tagja, a 11 éves Chanin Wiboonrungrueng. A gyerek jó állapotban van.  

Fertőzésektől tartanak az orvosok

Denevérek terjesztette fertőző betegségek miatt szükséges kórházban kivizsgálni és egy időre karanténban tartani a fiúkat – járt utána a LiveScience tudományos portál. Az orvosoknak meg kell bizonyosodniuk arról, nem kaptak-e el fertőző betegségeket, amíg a föld alatt voltak. A barlangok ugyanis a baktériumok és vírusok „Petri-csészéi" – mondta el a lapnak Amesh Adalja, a baltimore-i Johns Hopkins egészségügyi központ kutatója. 

 „A legtöbb aggodalomra a barlangban élő denevérek adnak okot, amelyek sok fertőző betegséget, többek között veszettséget közvetítenek. Nemcsak maguk az állatok veszélyesek, hanem az ürülékük is, ami barlangszerte megtalálható" – magyarázta.

Nem tudni, voltak-e denevérek ott, ahol a 12 fiú és edzőjük tartózkodott, bár a legtöbb barlangban élnek kisebb-nagyobb kolóniák. Ha azonban az orvosokban él a gyanú, hogy kapcsolatba kerültek a szárnyas emlősökkel, akkor valószínűleg védőoltást kapnak, hogy a veszettség kialakulását megakadályozzák.

„Vannak gombák is, amelyek előszeretettel tenyésznek denevérürülékben. Spóráik belélegzése gombás tüdőgyulladást, hisztoplazmózist okozhat" – tette hozzá.

Lehet, hogy a gombás fertőzés tünetei nem jelentkeznek a kórházban, csak a gyerekek későbbi élete során. „Vannak esetek, amikor hónapokig, évekig lappang a kór és nem betegíti meg az embert, hacsak immunrendszeri problémája nem adódik" – mondta Adalja.

Aggodalomra adhat okot a leptospirózis nevű bakteriális fertőzés is, ami tüdővérzést és agyhártyagyulladást is okozhat.

A kutató szerint azonban kevésbé egzotikus gondok is adódhatnak: lehetnek gyomor-bélrendszeri problémák a barlangi higiéniás körülmények miatt, a bőrsérüléseik szintén elfertőződhetnek.