Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Megkéselték a helsingborgi zsidó közösség titkárát, a támadót őrizetbe vették

2019. május 15. 13:34 - szerző: MTI

Őrizetbe vettek egy körözött férfit a dél-svédországi Helsingborgban elkövetett késes támadással összefüggésben - közölte a helyi rendőrség szerdán. A férfit kedd éjjel fogták el  Dániában - tette hozzá Peter Kjallkvist rendőrségi szóvivő. A hatóságok gyilkossági kísérletként kezelik a helsingborgi támadást, de a gyanúsított indítéka egyelőre tisztázatlan.

Az áldozat egy hatvanas éveiben járó nő, a helyi zsidó közösség aktív tagja és szervezetének titkára. Kedd reggel támadták meg, miközben munkába tartott. A helsingborgi és a malmöi zsidó közösség vezetése hatósági értesülésekre hivatkozva elmondta, semmi nem utal arra, hogy gyűlölet-bűncselekmény történt volna. A rendőrség fokozott erőkkel van jelen Helsingborg zsidó negyedében, de nem tud róla, hogy veszély fenyegetné a közösséget. A város zsidó közössége alig száz tagot számlál.

Reuven Rivlin izraeli államfő elítélte a támadást, és közleményében azt írta: az eset újra felhívta a figyelmet arra, hogy a holokauszt távolodó emlékképe nem fogja megvédeni a ma élő zsidó közösségeket. – Minden erőnkkel küzdeni fogunk az antiszemitizmus ellen, és felszólalunk az ilyen rettenetes incidensek ellen – szögezte le az izraeli elnök. Az izraeli külügyminisztérium korábbi információi szerint az elkövető egy muzulmán férfi volt, akit a hatóságok már ismertek, de ezt a svéd rendőrség nem erősítette meg. Az izraeli külügyi tárca jelezte, diplomatái kapcsolatba léptek a svéd hatóságokkal.

A Jewish Telegraph Agency (JTA) ugyanakkor a Helsingborgs Dagblad című újság nem azonosított forrásból származó értesülésére hivatkozva azt írta, hogy az elkövető vélhetően elmezavarban szenved, áldozatát pedig véletlenszerűen választotta ki.