Meghalt az egyik áldozat, akinek szovjet fejlesztésű idegméreggel törtek az életére Nagy-Britanniában

2018. július 8. 23:18 - szerző: 168 Óra/MTI

Meghalt vasárnap este az egyik beteg, aki a múlt héten Angliában Novicsok típusú idegméreg-hatóanyaggal került érintkezésbe. Most már gyilkossági ügyben folyik a nyomozás - közölte a Scotland Yard.

Korábban Sajid Javid belügyminiszter belügyminiszter arról beszélt, hogy pontosan ugyanaz a hatóanyag okozta a múlt szombat óta kórházban kezelt két brit állampolgár - egy 44 éves nő és egy 45 éves férfi - betegségét, mint amelytől négy hónapja Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerzőügynök és lánya, Julija Szkripal is súlyos mérgezést szenvedett. A két britet, Dawn Sturgesst és Charlie Rowley-t a délnyugat-angliai Salisbury városának kórházában kezelték. Mindkettőjüket válságos állapotban szállították be, vasárnap Dawn Sturgess szervezete adtafel a küzdelmet a szovjet fejlesztésű idegméreggel, a novicsokkal szemben.

A brit védelmi minisztérium Porton Downban működő vegyi és biológiai kutatóintézete a héten megállapította, hogy a Salisbury közelében, Amesbury városában élő két brit állampolgár betegségét is ugyanolyan Novicsok típusú, még a Szovjetunióban kifejlesztett katonai idegméreg-hatóanyag okozta, amilyentől négy hónapja Szkripal és lánya is megbetegedett. Sajid Javid, aki vasárnap Salisburybe és Amesburybe látogatott, a BBC televíziónak nyilatkozva ezt megerősítette. Úgy fogalmazott: mind a két mérgezéses esetet "hajszálpontosan ugyanaz" az anyag okozta. Szerinte a rendőrségi munka kiinduló alapfeltételezése az, hogy Szergej és Julija Szkripal márciusi megmérgezése és a mostani incidens összekapcsolódik. Nagyon bízik abban,

Dawn Sturgess
Fotó: Facebook

a nyomozást végző szakértők így vagy úgy, de a végére járnak ennek az ügynek. Hangsúlyozta, hogy a területileg illetékes Wiltshire megyei rendőrség nyomozati munkáját a Scotland Yard terrorelhárító ügyosztályának száznál több detektívje segíti. Sajid Javid szerint a brit kormány tudja, hogy Szergej és Julija Szkripal megmérgezése Oroszország „barbár, embertelen” cselekedete volt.

Az egyhangú szakértői vélemény az, hogy a két brit annak az idegméregnek a hátrahagyott maradékával kerülhetett valahogy érintkezésbe, amellyel Szergej Szkripalt és lányát márciusban megmérgezték. A brit belügyminiszter ugyanakkor vasárnapi nyilatkozatában visszautasította azokat a bírálatokat, hogy a kormány túl hamar nyilvánította biztonságosnak Salisburyt a márciusi mérgezéses incidens után. Kijelentette: nincs semmiféle bizonyíték arra, hogy a megbetegedett két brit ugyanazokon a helyeken fordult volna meg, amelyeken annak idején Szkripalék is jártak. A lakossági kockázat továbbra is alacsony. A belügyminiszter arra kérte a turistákat, hogy látogatásukkal támogassák a két angliai kisvárost. Mindkét település igen népszerű szálláshelye azoknak, akik a közeli Stonehenge világhírű ősi kultikus kőépítményeit kívánják felkeresni.  

A Szkripal-ügy kirobbanása óta a hatóságok Salisburyben hetekig tartó tisztítási-fertőtlenítési programot hajtottak végre a brit hadsereg különlegesen képzett vegyvédelmi alakulatainak bevonásával. A munkálatok részeként teljes gyep- és kőburkolat-cserét is elvégeztek annak a bevásárlóközpontnak a környékén, amely előtt március 4-én eszméletlenül találták Szergej Szkripalt és lányát.

Moszkva folyamatosan és határozottan tagadja, hogy bármi köze lenne a Szkripal-ügyhöz, London azonban gyilkossági kísérletként kezeli a fegyverben is használható minőségű hatóanyaggal elkövetett mérgezést, amelyért az orosz kormányt tartja felelősnek.     A 66 éves Szkripal, az orosz katonai hírszerzés (GRU) volt ezredese, aki a brit hírszerzésnek (MI6) is dolgozott, egy orosz-amerikai kémcsere keretében telepedhetett le Nagy-Britanniában 2010-ben, és brit állampolgárságot is kapott.

A Szkripal-ügy miatt Nagy-Britannia és több más ország, köztük az Egyesült Államok számos orosz diplomatát kiutasított. Moszkva hasonló diplomáciai lépésekkel válaszolt.

A brit belügyminiszter vasárnapi nyilatkozatában kijelentette, nincsenek tervek újabb szankciók foganatosítására Oroszország ellen, de a kormány változatlan feltételezése az, hogy a két mérgezéses incidenst okozó Novicsok hatóanyag Oroszországból származott.