Megfenyegette az Európai Néppárt elnöke Orbán Viktort a Fidesz kizárásával, de megmosolyogtató határidővel

2019. május 8., 19:13

Szerző:

Amennyiben Orbán Viktor nem fejezi be az Európai Unió becsmérlését, akkor "kidobják" a Fideszt az Európai Néppártból (EPP) - erről beszélt Joseph Daul, az EPP elnöke a nagyszebeni informális EU-csúcsot megelőző sajtótájékoztatón a Politico beszámolója szerint.

A keménynek tűnő kijelentéshez azonban hozzátette Daul, hogy a határidő 2019 novembere, azaz majdnem fél évig is tovább „brüsszelezhet” Orbán az EP-választásokat követően következmények nélkül.

Az EPP frakciójában jelenleg 12 fideszes képvseilő foglal helyet, ez akár 14-re is emelkedhetne, ha a Fidesz jól szerepel a májusi választáson és valahogy az EPP frakciójában tud maradni. A Néppárt kiköpni és lenyelni sem tudja egyelőre Orbánt, aki szoros választási eredmények esetén kulcsfontosságú képviselői helyeket tudna szállítani számukra, hogy megválasszák az EPP csúcsjelöltjét, Manfred Webert Jean-Claude Juncker utódjául az Európai Bizottság elnöki tisztségére.

Orbán Viktor Brüsszelben Szájer József (balra), Joseph Daul (középen) és Orbán Viktor Brüsszelben
Fotó: Szecsődi Balázs

Azonban Weber már kijelentette, hogy nem feltétlen van szüksége a Fideszre, valamint Orbán is közölte - több mint egy hónapos fáziskésésű sértődéssel -, hogy a fideszes EP-képviselők nem fogják támogatni Weber megválasztását. Logikusan ez már elegendő ok lenne a szakításra, azonban úgy tűnik, hogy a választásokig mégis fenntartják a szövetség minimális látszatát a felek.