Megemelték a Rushdiera kitűzött vérdíjat

Egy alapítvány 3,3 millió dollárra emelte Iránban a Salman Rushdie indiai-brit íróra 1989-ben kitűzött vérdíjat. A lépés összefügg azzal az internetre feltöltött iszlámellenes amerikai videofilmmel, amely felháborodást keltett a muzulmán világban.

2012. szeptember 16., 15:33

A Hordad 15 alapítvány félmillió dollárral toldotta meg a vérdíj összegét. Úgy érvelt, ha Rushdie-t már megölték volna a Sátáni versek című, a muszlimok szerint a vallásukat sértő könyvéért, akkor nem készült volna el a Mohamed prófétát gúnyoló amerikai film, ami miatt erőszakos tiltakozó megmozdulások voltak a napokban több muszlim országban. „Ez a legmegfelelőbb idő, hogy végrehajtsuk" – hangoztatta az alapítvány, Rushdie megölésére utalva.

A Sátáni versek című könyv miatt Khomeini imám, az iráni iszlám forradalmat irányító ajatolláh 1989-ben Rushdie megölésére fölszólító fatvát (vallási rendeletet) adott ki. Az írónak emiatt tíz éven át bujkálnia kellett.

A 65 éves Rushdie muzulmán szülők gyermekeként született Indiában, és muzulmán öröksége muzulmán öröksége miatt sok muszlim nemcsak az iszlám megsértőjét, hanem a hitehagyottat is látja benne, tájékoztat a távirati iroda.

Kedden huszonhét országban egyszerre jelenik meg Rushdie életrajzi kötete. A könyv címe Joseph Anton, amely Rushdie kedvenc írói, Condrad és Csehov keresztnevére, valamint az írónak a bujkálás alatt használt nevére utal. A kötet 720 oldalas. Salman Rushdie először ír nyíltan arról, hogy mit érzett azokban az időkben, amikor érvényben volt az ellene 1989-ben kiadott fatva.

15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.