Elbukott a klinikai tesztjén a koronavírus elleni kínai gyógyszer, amit Magyarországon is ajánlottak

2020. április 24., 06:08

Szerző:

Megbukott az első véletlenszerűen kiválasztott betegeken végzett klinikai tesztjén a Remdesivir vírusgyógyszer - írja a Financial Times nyomán a 444. A lap cikke egy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) honlapján „véletlenül publikált” tanulmányt dolgoz fel.

A kutatás Kínában készült, és arra jutott, hogy a kaliforniai Gilead Sciences nevű cég terméke, a Remdesivir nem javított az ezzel kezelt koronavírusos betegek állapotán, és a kórokozók száma sem csökkent tőle a véráramukban.

A kutatás keretében 237 beteget vizsgáltak, akik közül 158 betegnek adták be a Remdesivir gyógyszert, aztán összehasonlították az állapotukat a többi 79 beteggel.

A 158 Remdesivirrel kezelt páciens állapota nem csak, hogy nem javult, de többüknél mellékhatásokat is okozott a gyógyszer szedése. 18 betegnél le kellett állítani a kezelést emiatt.

A WHO azt mondta, a tanulmány egy kézirat, még szakmai véleményezés (peer review) alatt áll, egy hiba miatt került fel a szervezet honlapjára. Miután ez kiderült, azonnal eltávolították.

Koronavírus - Minisztériumi kezdeményezésre maszkok bevizsg?
Fotó: Koszticsák Szilárd

A Gilead cég viszont máris kritizálni kezdte a kutatás eredményeit: szerintük a kevés résztvevő miatt nem lehet statisztikailag megalapozott következtetéseket levonni belőle. Azt is hozzátették, hogy azoknál a betegeknél, akiket a fertőzés elején kezdtek kezelni a gyógyszerrel, igenis voltak pozitív hatásai a Remdesivirnek. 

Az FT szerint a Gilead-részvények ára meredeken esni kezdett a tőzsdén az új kutatási eredmények hatására, miután a múlt héten kilőttek a Remdesivirt a COVID-19 egyik reménybeli gyógyszerének beállító hírek miatt.

A Remdesivirt Magyarországon Szlávik János, a a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője magasztalta az egekig. Ezen a héten, kedden az RTL Klubnak adott interjújában azt mondta,

egy olyan szer van a koronavírus-fertőzések kezelésére, ami bizonyítottan hatásos: ez a Remdesivir nevű készítmény, ami nemsokára Magyarországon is elérhetővé válik a súlyos tüneteket mutató fertőzöttek számára.

Valójában azonban a Remdesivir hatásosságát firtató eddigi kutatások ellentmondásos eredményekre jutottak, ráadásul nem véletlenszerűen kiválasztott résztvevőkkel, és nem is kontrollcsoportos összehasonlítással végezték őket.

A Remdesivirt eredetileg az ebola gyógyítására fejlesztette ki a Gilead Science. Az ebola vírus szaporodását a szervezetben a klinikai tesztek alapján ugyan képes volt lassítani, de terápiás használatát hivatalosan sosem hagyták jóvá.