Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

„Az Orbán-kormány világos és egyértelmű stratégiát követ a kritikus sajtó elnémítására”

2019. december 3. 07:56 - szerző: Ágoston Zoltán

„Bár Magyarországon nem zárnak börtönbe újságírókat, és az állam nem alkalmaz fizikai erőszakot velük szemben, a kormány világos és egyértelmű stratégiát követ a kritikus sajtó elnémítására”

– ez a következtetése annak a jelentésnek, amelyet hat nemzetközi megfigyelő szervezet készített Magyarországról egy 2019. novemberi magyarországi látogatás után. 

A jelentés szerint – írja a Népszava – Magyarországon nem a bal- és a jobboldali, hanem a kormánypárti és a kormánykritikus sajtó között húzódik a törésvonal, azzal pedig, hogy az Orbán-kormány 2010 óta szisztematikusan korlátozza a sajtószabadságot olyan médiakoncentrációt eredményezett Magyarországon, amely szerte az Európai Unióban példa nélkül áll. Ennek a jele volt a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA)  életre hívása is 2018 vége felé, a  a kormánypárti médiabirodalom pedig valójában az Orbán-kormány propagandagépezete, és azt a célt szolgálja, hogy elzárja a nyilvánosság jelentős részét az információktól, ezzel is hatalomban tartva a Fideszt.

A hat megfigyelő szervezet képviselői Budapesten taláalkoztak Hargitai Miklóssal, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnökével, Karácsony Gergely budapesti főpolgármesterrel és Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkárral is, aki egyébként az utolsó előtti pillanatban helyszínt változtatott, és nem a hivatalában, hanem a Nimród című vadászlap szerkesztőségében fogadta a delegációt. Ez kissé meglepte a küldöttséget – árulta el Julie Majerczak, a Reporters Sans Frontières (RSF) brüsszeli irodavezetője a Népszavának. Az államtitkár egyébként arról beszélt a küldöttség előtt, hogy a sajtónak nem feladata a hatalom ellenőrzése, a független újságírók pedig politikai aktivisták.

Politikusi szerepvállalása mellett – fűzhetjük hozzá – Kovács Zoltán a Nimród főszerkesztője is.