Matteo Salvini néhány hónap múlva már Orbán Viktorral együtt akarja kormányozni Európát

2018. szeptember 14. 21:16 - szerző: Ágoston Zoltán

– Meggyőződésem, hogy néhány hónap múlva Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel együtt kormányozzuk Európát

– jelentette ki Matteo Salvini olasz belügyminiszter azon a sajtótájékoztatón, amelyet Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárral folytatott tárgyalásai után tartott pénteken Bécsbe. A két politikus pártja, az Olaszországban kormányzó Liga, illetve az Ausztriában kisebbik koalíciós pártként hatalmon lévő Osztrák Szabadságpárt ugyanannak a szélsőjobboldali EP-frakciónak, a Nemzet és Szabadság Európájának (ENL) a tagja, amelynek a politikusai nem szavazták a Sargentini-jelentést. Salvini politikailag motivált szankciónak nevezte, hogy a Sargentini-jelentés elfogadásával Magyarország ellen elindítják a lisszaboni szerződés 7. cikkelye szerinti eljárást az Orbán-kormány politikája, a jogállamiság ellen indított rendszerszintű támadások miatt. Strache úgy vélte, hogy Orbán „tiszteletet és köszönetet” érdemel, amiért 2015-ben megvédte EU külső határait. A két politikus dicsérete ékesszólóan jelzi, hogy a magyar miniszterelnök már csak az európai szélsőjobboldalon találhat szövetségeseket Magyarországon.

Orbán Viktor és Matteo Salvini augusztus 28-án Milánóban
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán egyébként kitűnő viszonyt ápol Salvinivel, aki az első külföldi politikus volt, akivel a magyar miniszterelnök találkozott a nyári vakációja után. Tárgyalásuk után Orbán a francia elnököt, Emmanuel Macron nevezte meg az állítólag bevándorláspárti erők vezetőjeként, és úgy vélte, Salvini nyerne, ha Magyarországon indulna a választásokon.

Salvini egyébként egy bevándorlásról szóló konferencia miatt utazott el Bécsbe, ahol aztán – írja a Reuters – azzal feszélyezte a hangulatot, hogy a bevándorlókat rabszolgának nevezte. Erre Jean Asselborn luxembourgi külügyminiszter annyira kiakadt, hogy az Allez! felkiáltással félbeszakította az olaszul beszélő belügyminisztert, és arról beszélt, hogy Luxemburgban is sok olasz bevándorló élt, hogy aztán a ki-ki a családjának küldje el Olaszországba az ottani munkával megkeresett pénzt. Asselborn szitkozódva, a Merde alors! fordulattal fejezte a beszédét.