Lengyel miniszterelnök: Vlagyimir Putyin tudatosan hazudik a második világháborúról

2019. december 29. 20:29 - szerző: MTI

Az orosz elnök tudatosan hazudik a második világháború kitöréséről, az ebben az összefüggésben Lengyelországról tett kijelentésekkel Vlagyimir Putyin Moszkva jelenlegi problémáit akarja elfedni - írta vasárnap kiadott nyilatkozatában Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő. A politikus a lengyel kormányfői hivatal honlapján közzétett hosszú állásfoglalásban arra reagált, hogy az utóbbi napokban Vlagyimir Putyin kétségbe vonta az 1939 augusztusában kötött szovjet-német Molotov-Ribbentrop-paktum jelentőségét a második világháború kirobbantásában. A paktum titkos záradékával összhangban a Szovjetunió 1939. szeptember 17-én lerohanta Lengyelországot.

Mateusz Morawiecki
Fotó: AP/Kerstin Joensson

„Vlagyimir Putyin sokszor hazudott Lengyelországról. Mindig teljesen tudatosan tette ez" - áll a Mateusz Morawiecki által jegyzett dokumentumban. A lengyel miniszterelnök szerint az orosz elnök szavait úgy kell értelmezni, mint a Moszkva által az utóbbi hetekben szenvedett "több lényeges kudarc" elfedésére tett kísérletet. E kudarcokként Mateusz Morawiecki a többi között a Krím megszállása miatt Moszkvára kirótt európai uniós szankciók meghosszabbítását, valamint az Északi Áramlat-2 orosz-német gázvezeték létesítésében részt vevő cégekre kirótt amerikai szankciókat említi.

Az állásfoglalás felidézi Lengyelország 1939 szeptemberében történő német, majd orosz megtámadásának eseményeit, aláhúzva, hogy mindkét támadásra az 1939 augusztusában kötött szovjet-német Molotov-Ribbentrop-paktum következtében került sor.

A paktum nem egy meg nem támadási szerződés volt, hanem politikai és katonai szövetség, mely két érdekzónára osztotta Európát - emeli ki Mateusz Morawiecki. A kormányfő emlékeztet arra, hogy Sztálin támogatásának köszönhetően Hitler "büntetlenül meghódíthatott további országokat (...), és előkészíthette a holokausztot". Morawiecki ezzel Putyin azon állítására utalhat, miszerint második világháború előtti németországi lengyel nagykövet - akit az orosz elnök "gazembernek" és "antiszemita disznónak" nevezett -  támogatta Hitler terveit a lengyelországi zsidók kitelepítésére Afrikába. Határozott ellenkezés szükséges azokkal a próbálkozásokkal szemben, amelyeket az orosz elnök politikai indíttatásból Sztálin rehabilitációjára tesz - áll a dokumentumban.

Vlagyimír Putyin kijelentései miatt már pénteken bekérették a lengyel külügyminisztériumba az orosz nagykövetet. Donald Tusk volt lengyel kormányfő, az Európai Tanács korábbi és az Európai Néppárt jelenlegi elnöke vasárnap a Twitteren a kormány és az ellenzék közös állásfoglalását sürgette válaszul az orosz elnök „szemtelen állításaira.

A 300polityka.pl lengyel hírportál értesülései szerint Morawiecki a nyilatkozatát Andrzej Duda elnökkel egyeztette. A hírportál szerint minkét politikai vezető "tudatában van annak, hogy az orosz provokációk hangneme erősödhet" a volt auschwitzi haláltábor felszabadításának január 27-én esedékes 75. évfordulója előtt.