45-50 forintba kerül a maszk Lengyelországban

2020. október 5., 09:02

Szerző:

Miközben a lengyelek a saját gyártású védőeszközt olcsón adják a saját polgáraiknak, nálunk sokszoros áron is el lehet adni az egyszer használatos egészségügyi maszkokat a boltokban – írja a Magyar Hang.

Toruńban, egy Észak-Lengyelországi városban működik a TZMO SA nevű cég, amely a védőeszközöket gyártja. Láthatóan a külföldi piacra is készültek: a dobozon eleve angolul van, hogy nem szövött anyagból készült védőmaszk, és a legfontosabb információkat feltüntették a lengyel mellett német, francia, lett, litván, észt, ukrán, orosz, belorusz és kazah nyelven is. A lengyel maszkot Varsóban szinte minden boltban, drogériában kapni, és nem tűnt hiánycikknek vagy különösen olcsónak a lengyelek szemében – írja a lap.

A harminc darabos kiszerelésű dobozt 17-19 złoty között árulják, vagyis 1350-1520 forintért. Könnyű kiszámítani, hogy egy darab egyszer használatos maszk 45-50 forintba kerül. A védőeszköz ráadásul kényelmes: a fülünkre nem egy vékony gumival, hanem lényeges vastagabb szövetszalaggal lehet felakasztani, így nem vágja a bőrt.

Itthon a kínai gyártású, ötven darabos kiszerelés 9999 forintba kerül, vagyis 200 forintba egy maszk. Ez pontosan négyszerese a lengyel árnak, de még rosszabbul járunk, ha egy másik drogéria-láncnál próbálkozunk, ahol csak egyesével kapható az egyszerű sebészmaszk, és 279 forintért adják, ami már hatszoros ár.

A kormány és a hozzá köthető sajtó a járvány elején, májusban hatalmas sikerként harangozta be egy kínai maszkgyártó csodamasina megvásárlását, amely a propaganda szerint havi 2,8 millió darabot kellene, hogy elkészítsen. A valóság azonban köszönő viszonyban sincs a tényekkel: a 210 millió forintért vett gép egymilliónál is kevesebb maszkot készített el a sátoraljaújhelyi börtönben, ahol beüzemelték, és a magyar áru nem jelent meg a boltok polcain.

Helyette vehetünk kínait, a lengyel maszkok árának sokszorosáért.