Ezreket kellett evakuálni német városokban, mert nagy erejű második világháborús bombákat találtak

2019. december 20., 07:06

Szerző:

Két második világháborús bombát hatástalanítottak péntekre virradóra Németországban. Lipcsében a tűzszerészek egy 250 kilogrammos brit bombát hatástalanítottak, aminek következtében az egy kilométeres körzetben élő csaknem tízezer embernek kellett átmenetileg elhagyni a lakását. Az evakuáció által érintett területen lakások mellett idősotthonok és napközik is vannak. A harceszközt építési munkálatok során találták meg.

Lipcse (Leipzig) városa

A rajna-vidék-pfalzi Germersheim városában pedig egy gyújtóbombát robbantottak fel ellenőrzött körülmények között - közölte a helyi rendőrség Twitter-oldalán. A foszforral töltött 50 kilogramm súlyú bombát szintén építkezési munkálatok közben találták meg, de ez utóbbi azonban megsérült.

A rajna-vidék-pfalzi tűzszerész szolgálat szóvivője szerint a valódi veszély nem is annyira a repeszekben, hanem a foszfortöltetben rejlik, amely oxigénnel heves reakcióba lép és mérgező ködöt alkot.

Az ellenőrzött robbantás miatt mintegy kétezer lakónak kellett a 600 méter átmérőjű veszélyzónát ideiglenesen elhagynia. Az evakuáció a germersheimi kórházat is érintette, a pácienseket még az este folyamán átszállították a közeli Kandel település klinikájára.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.