Maróth Miklós is részt vett Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdogan találkozóján

2019. október 15., 07:52

Szerző:

Maróth Miklós, az MTVA-tól elszakított kutatóintézeteket felügyelő Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) vezetője is részt vett Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök azerbajdzsáni tárgyalásán – vette észre az Akadémiai Dolgozók Fóruma, amely most azt firtatja, 

miért parolázik a „független és autonóm” ELKH új vezetője a kurdok elleni népirtás elkövetésével vádolt Recep Tayyip Erdogannal.

Maróth Miklós orientalista professzor, az MíTA volt alelnöke állandó meghívottja Orbán Viktor miniszterelnök közel-keleti útjainak és a menekültválság után a migrációról szóló fideszes fórumoknak. Részt vett azon a jordániai díszvacsorán, ahol a miniszterelnök a terrorizmus támogatásával gyanúsított szaúdi üzletember, a néhai Gaith Pharaon mellett ült. 2017 októberében volt hír, hogy az Orbán-kormány 1,3 milliárd forintot ítélt meg az általa vezetett cég, az Avicenna Non-Profit Kft.-nek egy Makovecz Imre munkásságát bemutató központ megépítésére Piliscsabán. 2018 áprilisában a cég 150 millió forintot kapott működésre a Miniszterelnökségtől.

2019 áprilisa óta Maróth Miklós Orbán Viktor miniszterelnök tanácsadója, és azután is megőrizte ezt a tisztséget, hogy szeptemberben munkához láthat az ELKH élén álló 13 fős irányító testület elnökeként. Ami a kutatást illeti, Maróth Miklós szerint az Orbán-kormánynak joga van prioritásokat megfogalmazni, hiszen ő adja a pénzt, a prioritások pedig tilalmakat nem tartalmaznak, vagyis az, hogy valamit kiemelten támogat, nem azt jelenti, hogy bármi mást megtilt. Az Orbán-kormányt – kockáztatta meg –, nem az motiválja, hogy elhallgattassa a kritikus hangokat, csak az, hogy dolgozzanak az emberek.

15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.