Máris Donald Trump nagy kihívójaként emlegetik a demokrata párti, 29 éves Alexandria Ocasio-Cortezt, aki egy éve még pincérnő volt

A republikánusok tartanak is tőle. Nagyon.

2019. január 18., 22:23

Szerző:

Még csak 29 éves, de már Donald Trump jövőbeli kihívójaként emlegetik az amerikai kongresszus történetében  legfiatalabb nőként megválasztott, magát szocialistaként definiáló Alexandria Ocasio-Cortezt.

Fotó: Facebook/Alexandria Ocasio-Cortez

Ocasio-Cortez 1989-ben született New Yorkban egy munkáscsalád gyermekeként. Édesanyja Puerto Rico-i, édesapja egész életét a Bronxban töltötte, ahol a család is élt. Szülei nem voltak elégedettek a szegényeket tömörítő bronxi iskolarendszerrel, ezért a tág család összedobott egy kis pénzt, hogy a lány egy másik kerületben végezhesse tanulmányait. Ocasio-Cortez egy interjúban azt mondta, ingázásai során tapasztalta meg először, mekkora különbség van még egy városon belül is, ami az emberek jólétét és lehetőségeit illeti. – Olyan helyen születtem, ahol az irányítószámod döntötte el, hogy milyen sorsban lesz részed – mondta erről egyszer.

A középiskola után a bostoni egyetemre járt, ahol közgazdaságtant és nemzetközi kapcsolatokat tanult. Diplomázás után rögtön pincérként és pultosként kezdett dolgozni, hogy segítse eltartani családját, édesanyját, aki takarítóként és édesapját, aki buszsofőrként dolgozik.

Már az is kisebb csoda volt, hogy 2018 nyarán New York 14. választókörzetében nem is kevéssel nyert a többször újraválasztott demokrata veterán Joe Crowley ellen az előválasztáson, aztán később fölényesen, a szavazatok 78 százalékkal verte republikánus ellenfelét, Anthony Pappast is. Mindezt úgy, hogy kevesebb mint egy évvel ezelőtt még mindig pultosként dolgozott egy manhattani bárban. Kampánya nem került túlságosan sokba, kisebb adományokból szedte össze rá a kétszázezer dollárt, kampányfilmje szövegét maga írta meg, és szüleinél rögzítette. (Csak hogy érzékelhető legyen a különbség, pártbeli ellenfele, Crowley hárommillió dollárt költött a kampányára, amely csak a demokrata jelöltet kiválasztó előválasztásig tartott.) 

Ezt a pénzbeli hátrányt csak némi politikai tapasztalattal tudta kompenzálni, az egyetemi évei alatt Ted Kennedy massachusettsi szenátornak dolgozott, főként bevándorlási kérdésekkel foglalkozott, illetve része volt Bernie Sanders 2016-os kampánystábjának is. Sanders egyébként az elsők között gratulált egykori munkatársa tavaly nyári győzelméhez.

kampányában Ocasio-Cortez a legkényesebb kérdésekre fókuszált. A mindenkinek elérhető egészségügyre, a migrációra és a büntetőjogi reformra. Júniusban el is ment az amerikai-mexikói határra, védelmébe venni bevándorlókat – köztük kettészakításra ítélt gyermekes családokat – a trumpi zéró toleranciát képviselő határrendészekkel szemben. Készült is egy videó arról is, ahogy magából kikelve üvölt velük:

Ocasio-Cortez nagyon sok fórumot tartott, és volt, ahonnan kitiltotta az újságírókat, amiért elég durva össztűz érte a sajtótól. Lépését azzal magyarázta, hogy a jelenlévő lakosokkal érzékeny kérdéseket vitatott meg, az ő védelmükben nem akarta a felhajtást. Ettől függetlenül a demokrata szavazók rajonganak érte, mostanra több mint kétmillió követője van Twitteren, Instagramon és Facebookon is aktív, és kiváló érzékkel, rengeteg humorral rázza le magáról a republikánusok vádjait és lejáratási kísérleteit.

Fotó: Facebook/Alexandria Ocasio-Cortez

Ékesszólóan illusztrálta ezt, amikor egy hacker nyilvánosságra hozott egy megszégyenítésnek szánt videót, amelyen azt látni, ahogy Ocasio-Cortez még egyetemistaként önfeledten táncol. „Az ország kedvenc komcsija megmutatja, hogy mekkora hülye valójában” – hangzott a csak AnonymousQ művésznéven jelentkező hacker lesújtó kommentárja, csakhogy az akció fordítva sült el. Egyrészt azért, mert a videóban semmi kínos nincs. Másrészt pedig azért, mert Ocasio-Cortez fogta magát, és válaszul a kongresszusi irodája előtt perdült táncra, az erről készített videót pedig közzétette a Twitteren. Hatalmas sikerrel. A videó most, két hét múltán 20,5 millió megtekintésnél jár, úgy, hogy 50 perc alatt elérte az egymilliót. 

Ennek a fényében érthető, hogy a republikánusokat a hideg rázza tőle. Elővették már azért, mert szocialistaként hagyta, hogy 3500 dolláros kosztümben fotózzák le egy interjú kedvéért – amit azzal nevetett ki, hogy az alt-right láthatólag nincs tisztában a fotózás fogalmával, a kosztümöt pedig nem tarthatta meg, duh –, és ő volt az egyedüli demokrata politikus, akit a republikánusok fújolni kezdtek, amikor a demokrata Nancy Pelosit megválasztották képviselőházi elnöknek.

Bár Ocasio-Cortez sikerétől a demokraták között sincs mindenki elragadtatva – néhányan egy új, „vörösebb” vonal képviselőjét látják benne – jellemző, hogy a párttársainak most ő tart képzést, hogyan kell használni a közösségi oldalakat. Nem véletlenül. Az amerikai politikusok közül Trumpé után már az ő bejegyzéseit kíséri a legtöbb interakció Twitteren. Azt, hogy miért lehet tartani tőle, ő maga foglalta össze . – Állítólag senki nem nyerhet, amikor először indul politikai  tisztségért. Állítólag senki nem nyerhet, aki nem fogad el pénzt lobbistáktól. Állítólag senki nem verhet meg hivatalban lévő politikust, és senki nem indíthat kampányt úgy, hogy egyetlen hirdetését sem vetíti a tévé. Én mindent így csináltam – mondta egyszer.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.