Marine Le Pen tárt karokkal várja a Fideszt a szélsőjobboldali pártcsaládjában

2019. május 5., 21:38

Szerző:

– Örömmel látnánk a magyar és a lengyel kormánypártot a Szabadság és Nemzetek Európája (ENF) frakcióban a májusi európai parlamenti választásokat követően – jelentette ki vasárnap Marine Le Pen, a francia jobboldali Nemzeti Összefogás vezetője. – Szívesen fogadjuk mindazokat, akik szerint valójában nekünk van igazunk, és csatlakozni kívánnak - emelte ki a jobboldali populista Flamand Érdek (Vlaams Belang) brüsszeli kampányrendezvényén, elsősorban a Fideszt és a lengyel kormánypártot, a Jog és Igazságosságot (PiS) említve. – Orbán Viktor úron áll, hogy úgy látja-e, jobban összetartozik politikailag az Európai Néppárt tagjaival, akik ellene szavaztak, akik megszavazták a migránsok kötelező áthelyezését (...), mint a miénkhez hasonló mozgalmakkal – mondta.

EP-választás
Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek

Az ENF-ben tagja egyébként az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) – akinek a vezetőjét, Heinz-Christian Strache alkancellárt Orbán Viktor hétfőn látja vendégül Budapesten –, a Matteo Salvini belügyminiszter fémjelezte Liga, a holland Szabadságpárt (PVV), a német AfD és a brit Függetlenségi Párt (UKIP) is. Orbán Viktor csütörtökön Budapesten fogadta Matteo Salvini olasz belügyminisztert, a Liga vezetőjét, akivel együttműködésről egyeztek meg, de a Le Point című francia hetilap cikke szerint a miniszterelnök nemrég leszögezte, nincs semmilyen kapcsolatban Marine Le Pennel, semmi esetre sem fog vele szövetségre lépni.

A sajtótájékoztatón Marine Le Pent megkérdezték arról, hogy pártja, illetve az olasz Liga oroszpártisága akadályát jelentheti-e az Oroszországgal szemben hagyományosan gyanakvó és keményvonalasabb politikát támogató PiS csatlakozásának, de szerinte ez nem jelent problémát. – Ha Lengyelország nem akar szorosabb viszonyt Oroszországgal, senki nem kötelezi erre. Lehetnek ilyen, történelmi okokból eredő nézetkülönbségek, azonban nem szabadna, hogy ezek útjába álljanak egy nagy frakció megalakításának – fogalmazott. Bár a Fidesz tagságát felfüggesztették márciusban a konzervatív erőket összefogó Európai Néppártban, kilépésre vagy kizárásra még nem került sor.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.