Már legalább tíz tagpárt követeli a Fidesz kizárását az Európai Néppártból

2019. március 4. 14:37 - szerző: Ágoston Zoltán

A bolgár  Demokraták az Erős Bulgáriáért is hivatalos levelet írt Joseph Daulnak, az Európai Néppárt (EPP) elnökének a kéréssel, hogy a Fideszt zárják ki a konzervatív pártcsaládból – derül ki a hvg.hu cikkéből.

„Orbán Viktor egy olyan politikai trendnek lett a vezetője, amely populistákat és autoriter nacionalistákat egyesít Európa egysége és a közös európai politika ellen”

– idézi a portál a levelet, amelynek a létezése már csak azért sem meglepő, mert a DBS egyedül EP-képviselője megszavazta a az Orbán-kormány politikáját elítélő Sargentini-jelentést 2018. szeptember 12-én az Európai Parlamentben.

Fotó: Merész Márton

Eddig kilenc tagpárt kezdeményezte a Fidesz száműzését az Európai Néppártból az Orbán-kormány plakátkampánya miatt, ami kettővel több a szükséges minimumnál. A plakátkampányt bírálta már Joseph Daul, Manfred Weber, az EPP európai parlamenti frakcióvezetője és EP-választási csúcsjelöltje és Annegret Kramp-Karrenbauer, Angela Merkel német kancellár pártjának, a CDU-nak az elnöke is. Ezeket a bírálatokat Orbán Viktor azzal rázta le, hogy a kritikusok csak hasznos idióták, akik valójában baloldali érdekeket szolgálnak, hiszen gyengítik az Európai Néppártot. 

A miniszterelnök bejelentése szerint a plakátkampány március 15-ig tart, utána viszont jön a következő, amelynek a főszereplője már nem Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök, hanem Frans Timmermans európai bizottsági alelnök, az Európai Szocialisták Pártjának (PES) a csúcsjelöltje lesz.