Manfred Weber újra elmondta, Orbán Viktornak bocsánatot kell kérnie

2019. március 6., 08:26

Szerző:

Az Európai Néppárt EP-frakciójának a vezetője és csúcsjelöltje hónapok óta nem tud interjút adni anélkül, hogy a Fidesz kizárásáról kérdeznék. Ez talán még 2018 májusában kezdődött, amikor Manfred Weber a holland De Volkskrantnak mesélte, hogy Orbán Viktorral néha már emelt hangon beszélnek Brüsszelben, a Fideszt pedig ki fogják zárni az Európai Néppártból, ha átlépi a határt, a Sargentini-jelentés és az EU-ellenes plakátkampány miatt pedig minden nap kétszer kell nyilatkoznia a magyar miniszterelnökről. Kedden Weber ultimátumot adott Orbánnak, amely úgy szólt, hogy a magyar miniszterelnök azonnal állítsa le a plakátkampányt, mert ha nem, a Fideszt kizárják az Európai Néppártból, szerda reggel pedig a 444 hívta fel a figyelmet, hogy a Bildnek adott interjújában újra bocsánatkérést követel Orbántól. Weber azt mondta, tesz még egy utolsó kísérletet, hogy a Fidesz az EPP-ben maradhasson, de ehhez Orbánnak

  • azonnal le kell állítania a plakátkampányt
  • személyesen bocsánatot kell kérnie az Európai Néppárt többi tagjától, 
  • és garantálnia kell, hogy a Soros György által alapított CEU Budapesten újra amerikai diplomát adhasson ki.

Vannak kétségeink azzal kapcsolatban, hogy Orbán mindezt teljesítenie fogja, de a Fidesz kizárásával az Európai Néppárt a március 20-i politikai választmányi ülésén foglalkozik majd. Eddig 10 EU-tagországból 13 tagpárt jelezte, hogy szeretné száműzni Orbán alakulatát a konzervatív pártcsaládból.

Orbán Viktor és Manfred Weber az EPP kedd esti frakcióülésén
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Bár Orbán szeret arra hivatkozni, hogy őt Helmut Kohl hívta az Európai Néppártba, Weber már az interjú elején tisztázza azt is, hogy a magyar miniszterelnök nem képviseli a néhai német kancellár szellemi örökségét.