Manfred Weber: Emmanuel Macron és Orbán Viktor kinyírta a csúcsjelölti rendszert

2019. július 2., 20:17

Szerző:

Kedd este, még Ursula von der Leyen jelölése előtt Manfred Weber hivatalosan is lemondott arról, hogy az Európai Bizottság elnöke legyen – derült ki a Politico élő hírfolyamából. A politikus a konzervatív pártcsalád, az Európai Néppárt (EPP)  brüsszeli ülésén, az EU maratoni csúcstalálkozóján jelentette be, hogy a csúcsjelölti útja véget ért, és jelezte, hogy megőrizi a jelenlegi tisztségét, vagyis marad az EPP frakcióvezetője az Európai Parlamentben.

Azt már a Politico írja két forrásra hivatkozva, hogy Manfred Weber szerint ki volt az, aki ezt elintézte. – Emmanuel Macron francia elnök és Orbán Viktor magyar kormányfő kinyírta a csúcsjelölti rendszert – mondta állítólag a néppárti politikus. A rekordhosszúságúra, háromnaposra nyúló EU-csúcs utáni sajtótájékoztatóján Angela Merkel német kancellár is arról beszélt, hogy a csúcsjelölti rendszer helyett hajlik egy olyan megoldásra, amely kevesebb alkuval jár. 

Azt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter nyilatkozta nemrég, hogy ha kell, a Fidesz a liberálisokkal és a zöldekkel is összefog az Európai Parlamentben. Emmanuel Macron pártja, a La République En Marche! a liberális EP-frakció, az Újítsuk meg Európát (RE) tagja.