Tizenhárom francia katona halt meg Maliban, miután összeütközött két helikopterük

2019. november 26., 14:40

Szerző:

Tizenhárom francia katona halt meg Maliban, mert összeütközött két helikopterük a dzsihadisták elleni hadműveletben - közölte kedden a francia elnöki hivatal Párizsban. Az Élysée-palota közleménye szerint a baleset hétfő este történt.

Emmanuel Macron francia államfő közölte, hogy a legnagyobb tisztelettel adózik az áldozatok emlékének, akik a terrorizmus ellen harcoltak a Száhel-övezetben. Ibrahim Boubacar Keita mali államfő azt mondta, hogy a francia katonák „a szabadságért haltak meg”.

„Maliért haltak meg, a Száhelért haltak meg, a szabadságért haltak meg és az emberekért haltak meg” - fogalmazott közleményében az államfő. Hozzátette, hogy Mali egész népe gyászolja a halott katonákat, akik súlyos árat fizettek a terrorizmus elleni harcban.

Párizs 2013-ben küldött katonákat Maliba, miután az ottani államcsíny után dzsihadista csoportok foglalták el az ország északi és középső részét, és a főváros, Bamako felé nyomultak. 2014 óta Franciaország mintegy 4500 katonájával vesz részt a Száhel-övezet öt országában - Maliban, Csádban, Burkina Fasóban, Nigerben és Mauritániában - zajló Barkhane fedőnevű nemzetközi hadműveletben, hogy megtisztítsa a térséget az ott tevékenykedő dzsihadistáktól. Ez Franciaország legnagyobb tengerentúli katonai missziója.

A régióban állomásozó több ezer ENSZ-békefenntartó és francia katona jelenléte dacára az al-Kaida terrorszervezethez és az Iszlám Államhoz köthető iszlamista csoportok az utóbbi időben újra erőre kaptak, és rendszeresen hajtanak végre támadásokat a mali és a francia hadsereg, illetve az ENSZ-erők ellen. Egy héttel ezelőtt a mali hadsereg  24 katonája elesett és 29 megsebesült a dzsihadisták támadásában. Az iszlamista szélsőségesek közül 17 meghalt, néhány fogságba esett.

Elemzők szerint az Európa-nagyságú, sivatagos nyugat-afrikai területen a dzsihadisták létszáma messze nem ér fel a nemzetközi erőkével, de helyismeretük miatt, illetve annak köszönhetően, hogy könnyen elvegyülnek a helyi lakosság között, veszélyt jelentenek.