Magyarul tiltakozik az egyik legnagyobb lengyel napilap a magyar kormánymédia Tusk-hamisítása miatt

2020. április 23., 08:54

Szerző:

Bocsánatkérést követel a magyar kormánymédiától az egyik legnagyobb lengyel napilap, a Fakt csütörtöki száma,

amely a címlapján magyar nyelvű kommentárral jelent meg,

„Barátainknak, magyaroknak” címmel. A hvg.hu beszámolója szerint a főszerkesztő, Kasia Kozlowska jegyzi a cikket, ami arról szól, hogy nálunk, a kormánymédiában több helyen is hamis fotó jelent meg Donald Tusk volt lengyel miniszterelnökről, az Európai Néppárt jelenlegi vezetőjéről annak az egyébként szintén nem alátámasztott állításnak a bizonyítására, hogy a politikus egy olyan családból származik, amely együttműködött a náci Németországgal.

„Ezek az írások nem kommentárok vagy szatirikus cikkek voltak. Nem olyan szerzők véleményei, akik nem értenek egyet azokkal az értékekkel, amelyeket Tusk képvisel. Semmilyen stilisztikai eszközzel nem utaltak arra, hogy ezek metaforák lennének. Valójában

több meghatározó sajtótermék hazugságokat és manipulált fotókat próbált tényként bemutatni”

– írja a Fakt főszerkesztője, aki a miértre a választ a lejáratásban látja: hogy lejárasson egy bizonyos értékek mellett kiálló politikust, hogy ellenszenvet keltsen iránta a magyar, és talán nem csak a magyar társadalom körében.

Kasia Kozlowska azonban azokat a kötelékeket hangsúlyozza, amelyek a lengyel és a magyar nép között megvannak:

„Mi, hétköznapi emberek, lengyelek és magyarok, nagyra értékeljük a közös történelmünket. Örülünk annak a szerepnek, amelyet együtt töltünk be Európában. Olyan partnerekként tekintünk egymásra, akikre mindenben lehet számítani. Ezért érdemes mindannyiunknak tudatában lenni annak, hogy egy igaztalan magyar médiatámadás egy lengyel politikus ellen a lengyel–magyar barátságot is támadja.”

Orbán Viktor és Donald Tusk 2018. februárjában a magyar Országházban - itt még jóban
Fotó: MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Végül arra szólítja fel a magyar kormánymédiumokat,

kérjenek bocsánatot Tusktól és családjától:

„Kedves magyar kollégák a Pestisrácok.hu-nál és az Origo.hu-nál! Ha a lengyel–magyar barátság továbbra is értéket jelent számukra, kérjenek bocsánatot a Donald Tusk családjáról írt hazugságokért. És azonnal távolítsák el ezeket a cikkeket az oldalaikról.”

A kormánymédia egyébként azután ugrott neki az Orbán Viktorral amúgy korábban jó viszonyban lévő Tusknak, hogy a Spiegelnek azt nyilatkozta, a náci jogász Carl Schmitt nagyon büszke lenne ma Orbánra. A Magyar Nemzettől kezdve a Pesti Srácokig több médium is lehozta a fotót, amin állításuk szerint Tusk nagyapja látható – azt dörögve, hogy ha valahol Tusk nácikat akar keresni, azt a családjában tegye –,

ám a fotón lévő sofőr egyenruhája alapján az SS tagja, de 1939-ben egy lengyel állampolgár annak aligha lehetett a tagja.

Az eredeti lengyel címlapot a hvg.hu cikkében találja meg.