Magyarország visszaesett az internet szabadságáról szóló listán is

2017. november 14. 15:27 - szerző: Ágoston Zoltán

Szabadnak nyilvánította az internetet Magyarországon éves jelentésében a Freedom House. Az amerikai demokráciafigyelő szervezet értékelési szempontrendszerében 29 pontot értünk el azon a százas skálán, amelyen 0 jelentené a teljes szabadságot, ez pedig visszaesés a tavalyi és a korábbi teljesítményhez képest. 

Bár a Freedom House szerint Magyarországon szabad az internet, a hozzáférést korlátozzák a relatíve magas előfizetői díjak, és jelentős eltérések figyelhetők meg az internet fővárosi, illetve vidéki elterjedtségében is. Ami a tartalomszolgáltatást illeti – folytatja a Freedom House –, néhány holokauszttagadó honlap letiltásán kívül az Orbán-kormány nem korlátozza, hogy mi jelenik meg és mi nem, a sokszínűségre viszont kedvezőtlenül hat, hogy miközben a független média pénzügyi források nélkül tengődik, az Orbán-kormányhoz hű médiához áramlik a pénz az állami hirdetések révén. Ennek kapcsán a jelentés említést tesz a tavaly október 8-án nyilvánvalóan politikai okokból bezárt Népszabadság ügyéről. Problematikus az is – hangzik a jelentés következő fejezete –, hogy a közösségi médiában nyilvánosságra hozott vélemények alapján rágalmazás gyanújával több nyomozás is indult.

Az internetet a leginkább manipuláló országok listáját Kína vezeti Szíria és Etiópia előtt, a legnagyobb szabadságot pedig Észtországban, Izlandon és Kanadában élvezhetik az internetezők.