Álomból ábránd – Meghiúsultak Orbán Viktor legvérmesebb reményei

Szerző:

A most záruló esztendőben Magyarország nemzetközi mozgásterét illetően fontos fejlemény volt, hogy meghiúsultak Orbán Viktornak a májusi európai parlamenti (EP-) választásokhoz fűzött vérmes reményei: elmaradt a nemzetállami szuverenitást hangsúlyozó és ekként az uniós integráció leállítására, sőt visszafordítására törekvő szélsőjobboldali nacionalista erők áttörő sikere.

EP-vita - Orbán Viktor az Európai Parlament plenáris ülésé
Fotó: MTI/EPA/Patrick Seeger

Orbán Viktor  igazi sikerét nem is az jelenthette volna, ha élére állhat az európai szélsőjobbnak, hanem az, ha a Fidesz pártcsaládján, az Európai Néppárton belül sikerül többségiként elfogadtatnia saját nézeteit, a keményvonalas migrációellenességet, a határozott szembefordulást az európai föderációs elképzeléseket is tápláló brüsszeli „eurokráciával”, illetve a keresztény értékek kőkonzervatív értelmezését. Az lett volna számára a győzelem, ha magát a jobbközép mainstream politizálást tudja erősen jobbra húzni az egész kontinensen. Mindez nem sikerült, olyannyira nem, hogy az év végén a Fidesz az Európai Néppárton belül továbbra is tagsági jogaiban felfüggesztett státuszú, és arra vár, hogy januárban döntsön sorsáról a pártcsalád.

Számos jel utal arra, hogy Orbán Viktor inkább gyorsan kiléptetné pártját – arra hivatkozva, hogy az EPP liberális térfélre, illetve balra tolódott –, ha azt neszelné meg, hogy a helyzet értékelésére felkért „három bölcs” veterán politikus (egy belga, egy német és egy osztrák) a kizárásra tenne javaslatot.

 

Elemzésünk teljes változatát a 168 Óra hetilap csütörtökön megjelent dupla ünnepi számában olvashatják el. Keressék  az újságárusoknál!

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.