Magyarokkal is szövetkezik Putyin az EU megtörése érdekében

A szélsőjobbtól és radikális baloldalig, Európában a populista pártokra teszi tétjét az orosz elnök, aki ezekből az erőkből szövetségeseket próbál összekovácsolni EU-ellenes hadjáratában – írja az AFP. A francia állami hírügynökség szerint példa erre a francia FN, a görög Sziriza és a Jobbik, amelyek talán a leghíresebbek, de messze nincsenek egyedül.

2015. április 4., 10:16

Krekó Péter úgy értékeli, hogy e tömörülések egytől egyik szembemennek az unióval, és emiatt támogatják Moszkva törekvését a gyenge és megosztott Európa megteremtésére. Hosszabb távon Putyin abban bízik, hogy ezek a pártok egy nap hatalomra jutnak és akkor képesek lesznek megváltoztatni a földrészt, elkülöníteni azt a NATO-tól és az USA-tól.

Egy francia szakértő arra is felhívja a figyelmet, hogy világnézetükben ezen felül is vannak közös kapcsolódási pontok: például elutasítják a melegházasságokat, utóbbi a dekadens Európát jelenti Moszkva szemében. A szoros kapcsolatok egyik előnye az orosz pénzügyi támogatás. Egyelőre azonban a Kreml és populista cimborái nem voltak képesek megtörni az egységet a szankciók ügyében. Emellett nem jött létre egységes populista frakció Strasbourgban. De az orosz hatalom jobboldali stratégái hosszú távon gondolkodnak, olyanokat gyűjtenek be, akik a jövőben hasznosak lehetnek.

(

Yahoo News/AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.