Magyar nevek az új-zélandi tömeggyilkos fegyverén

2019. március 15., 04:46

Szerző:

A nyugati világot megszálló muszlimokat okolja a fehér faj kiirtása miatt Brenton Tarrant, a christchurchi mecsetek ellen végrehajtott terrortámadás egyik tettese. Tarrant, aki a Facebookon élőben közvetített az öldöklést, előtte egy hosszú nyilatkozatot tett közzé a Twitteren, amelyben kifejti nézeteit. 

Hosszasan taglalja a nyugat hanyatlását, aminek oka szerint részben az alacsony születésszám, részben a bevándorlás. Tarrant példaképe, a norvég tömeggyilkos Anders Breivik, mintaállamnak Kínát tartja, Donald Trumpot pedig a megújult fehér identitás és a közös cél szimbólumaként támogatja.

Tarrant a fegyvereivel is üzen: olyan hadvezérek és uralkodók nevét írta fel rájuk, akik a történelem során sikerrel harcoltak muszlimok ellen. A nevek között ott van Hunyadi János (John Hunyadiként) és Horogszegi Szilágyi Mihály, Mátyás király nagybátyja, aki Hunyadi Jánossal együtt harcolt a török ellen a várnai és a második rigómezei csatában, a nándorfehérvári diadal idején pedig a vár kapitánya volt.