Magyar igazgatónő német kutatóközpont élén

A Deutsches Archäologisches Institut (DAI), a Német Régészeti Intézet, a berlini Külügyminisztérium nemzetközi kutatóintézeti hálózata. Európai kutatásokért felelős intézete, az 1902-ben alapított Römisch-Germanische Kommission (RGK) Frankfurtban működik és történetében először tölti be az igazgatói tisztséget nő, mégpedig külföldi kutató: Prof. dr. Bánffy Eszter, a budapesti Régészeti Intézet tudományos tanácsadója. Az RGK most megnyitja állandó kutatóhelyét a Magyar Tudományos Akadémiának ebben az intézetében.

2016. június 2., 12:17

A 19. sz. eleje óta műklödő DAI berlini központja, illetve részlegei mindössze néhány kutatóhelyet tartanak fenn a nagyvilágban, ilyen pl. a lisszaboni, a jeruzsálemi és az ulanbatori, míg az RGK történetének első külföldi kutatóhelye lesz a budapesti. Megnyitása mögött a régóta folyó közös kutatások, a tudósok szoros kapcsolatai állnak. A szálak már az I. világháború után kialakultak, utóbb a magyarországi régészek munkáit a rendszerváltás előtti évtizedekben is publikálta az RGK és a korábbi elszigeteltség ellenére számos magyar tudós tölthetett hosszabb-rövidebb időt a RGK legendás frankfurti könyvtárában. Bánffy Eszter igazgatósága alatt, 2013 óta, ezek a kapcsolatok különösen erősen bővültek. A nemzetközi projektek, amelyeket korábban a Régészeti Intézet vezetett, kiszélesedtek az RGK kapcsolati hálójával, és új, közös vállalkozásokként folytatódnak. Az RGK-ban az újkőkor kezdetétől a késő római kori germán kutatásokig sokféle, de mindig több európai ország szakembereit magában foglaló projekt fut, Írországtól Közép-Európán át a Fekete-tengerig.

Az új budapesti kutatóhely az eleve német-magyar együttműködésben zajló dunántúli archeogenetikai, az európai, az angol együttműködésben megvalósuló abszolút kronológiai és az RGK munkatársaival már évek óta megkezdett geomágneses kutatásokat fogja össze. Emellett tágabb értelemben több, hamarosan induló Kárpát-medencei kutatási program indulását is segíti majd, együttműködésben horvát, szlovák és román kollégákkal. Az RGK magyar vezetője új monográfia-sorozatot indít ’Confinia et horizontes’ címmel, amelyben a közös őskori projektek eredményei látnak napvilágot: az MTA BTK Régészeti Intézetével közös munkák közös kiadásban jelennek majd meg a frankfurti könyvsorozatban. Minderről a kutatóhelynek a napokban rendezendő ünnepélyes megnyitóján Bánffy Eszter számol majd be. Ott köszöntőt mond Németország budapesti nagykövete, dr. Heinz-Peter Behr, és a DAI elnöke, Prof. dr. Friederike Fless. Megnyitó beszédet tart Prof. dr. Fodor Pál, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának főigazgatója és Benkő Elek akadémikus, az MTA BTK Régészeti Intézet igazgatója.