Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Macron szerint Orbán Viktor szétszakítja az Európai Uniót

2018. augusztus 30. 17:45 - szerző: 168 Óra

Az Európai Unió szétszakításával vádolta Orbán Viktor kormányfőt és Matteo Salvini olasz belügyminisztert a francia elnök csütörtökön - írja az EFE spanyol hírügynökséget idézve az MTI.

A Helsinkiben tartózkodó Emmanuel Macron szembeállította a saját maga által is osztott haladáspárti víziót Orbán Viktor és Matteo Salvini nemzeti jövőképével. Emmanuel Macron a bevándorlást és a gazdaságot nevezte meg a nacionalista és a haladáspárti jövőkép ütközőpontjaként. - Néhányan szakadást szítanak Európában és az európai szolidaritásban – tette hozzá.

Sauli Niinistö finn elnökkel közös sajtótájékoztatóján Macron leszögezte: az EU-nak összetartó politikai csoportnak kell lennie, amely képes megvédeni állampolgárait. A francia elnök szerint a haladáspártiak feladata az, hogy meggyőzzék az európaiakat: meg tudják védeni őket.

Niinistö arra emlékezett, hogy 20 évvel ezelőtti találkozásukkor Orbán még nagyon konstruktív politikus volt, de „az emberek változnak”. - Fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogy miért bukkannak fel ezek a mozgalmak, és önvizsgálatot kell tartanunk: hibáztunk? – mondta a finn elnök.

Orbán Viktor még kedden tárgyalt Milánóban Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel, akit a hősének nevezett, mivel az első mediterrán politikus, aki meg akarja állítani a migránsokat, és ebben Magyarország támogatja.