Macron találkozik a fehérorosz ellenzéki vezetővel

A Litvániában tartózkodó Emmanuel Macron francia államfő kedden találkozik Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezetővel - jelentette hétfőn az AFP francia hírügynökség francia kormányzati forrásra hivatkozva.

2020. szeptember 28., 21:58

Szerző:

Az AFP információi szerint Macron kedd reggel Vilniusban tárgyal a fehérorosz ellenzéki vezetővel, volt ellenzéki elnökjelöttel.

Gabriel Attal francia kormányszóvivő a hétfői nap folyamán korábban közölte, hogy a szeptember 28-29-én Litvániában és Lettországban kétnapos látogatáson tartózkodó Macron kész találkozni Cihanouszkajával, amennyiben ő ezt kéri tőle.

A Le Figaro című francia napilap múlt heti interjújában Cihanouszkaja kifejezte óhaját azzal kapcsolatban, hogy "Franciaország párbeszédbe kezd, és közvetítőként lép fel a fehérorosz helyzet rendezése érdekében".

Fehéroroszországban az augusztus 9-ei elnökválasztás óta rendszeresen tüntet az ellenzék, és követeli a választás hivatalos győztesének, Aljakszandr Lukasenka elnöknek a lemondását. A biztonsági erők egyre kíméletlenebbül járnak el a tüntetőkkel szemben, már több mint hétezer embert vettek őrizetbe.

Az elnökválasztáson Lukasenka a hivatalos eredmények szerint a voksok mintegy 80 százalékát szerezte meg, hatodszor is megszerezve a mandátumot. A második helyre befutó Cihanouszkaja azonban magát tartja győztesnek, bár a hivatalos adatok szerint csak a szavazatok 10,12 százalékát kapta. Az ellenzék csalásra hivatkozva nem fogadja el az eredményt, és az időközben Litvániába menekült Cihanouszkaját tekinti államfőnek.

(MTI)