Pompeo felszólította Lukasenkát, hogy engedje szabadon a lecsukott amerikai tanácsadót

2020. október 25., 08:07

Szerző:

Telefonon beszélt egymással Mike Pompeo amerikai külügyminiszter és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök - tudatta az amerikai külügyminisztérium helyi idő szerint szombat este.

Pompeo a minisztérium közleménye szerint felszólította az Európa utolsó diktátoraként emlegetett Lukasenkát, hogy azonnal engedjék szabadon Vitali Skljarov politikai tanácsadót, aki amerikai állampolgár. A tárca azt is tudatta, a miniszter értésre adta, hogy Washington támogatja a fehérorosz nép demokratikus törekvéseit, de további részleteket nem közöltek.

 

Skljarovot az ellenzék tájékoztatása szerint előbb őrizetbe vették, majd házi őrizetbe helyezték a fehérorosz hatóságok.

A fehérorosz állami média szerint Lukasenka közölte Pompeóval, hogy Minszk és Moszkva közösen fog válaszolni a külső fenyegetéseke.

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.