Lukasenko: Magyarországnak elege lett a demokráciából

2020. június 5., 06:39

Szerző: Árpási Bence

Orbán Viktor pénteken Minszkben vizitál, hogy Alekszander Lukasenko belerusz elnökkel tárgyaljon a  kétoldalú kapcsolatokról és a gazdasági együttműködésről. Ennek jegyében még egy 165 millió forintos székesegyház-felújítást is bevállalt a kormány.

 

Most tehát beérni látszik egy közel 10 éves vágy, amelyet Alekszander Lukasenko fogalmazott meg 2012-ben. Mindezt igen különleges körítésben. Mint ahogy a néhai Népszabadság online verziója beszámol, az ország mondhatni örökös elnöke a következőket mondta:

Magyarország valamikor egy szocialista ország volt. Annak idején jó barátok voltunk, közeli kapcsolatban álltunk egymással.

Végül elegük lett a demokráciából, a piacgazdaságból, és kijózanodtak.

Majd hozzátette: „Magyarország az Magyarország. Nem veszíthetjük el ezt az országot. Kapcsolatokat kellene építenünk velük, csakúgy, mint Lengyelországgal, Bulgáriával és a balti államokkal. Ezekkel az országokkal mi annak idején mind jóban voltunk. Teljesen mindegy, hogy akarjuk-e vagy nem, kapcsolatokat kell építenünk. Ezt mi tényleg akarjuk.”

Az akkori kormányszóvivő, Giró-Szász András egy közleményben reagált: a magyar kormány elkötelezett a demokrácia és a jogállam mellett. "

A fehérorosz elnök szavait csak viccként tudjuk értelmezni és viccnek is tekintjük,

hiszen Magyarország a demokrácia és a jogállam keretei között arra törekszik, hogy az Európa minden országa előtt álló gazdasági és társadalompolitikai kihívásokra válaszokat találjon" – fogalmazott nyilatkozatában.

Egy év alatt finomodott az Alekszander Lukasenko elnök hozzáállása hazánkhoz, ugyanis

2011-ben még arról beszélt, hogy Lengyelország mellett Magyarország az USA előretolt helyőrségének számít.

Azt nem tudjuk, hogy a múlt csatái és fordulatai terítékre kerülnek-e a két vezető mai találkozóján.