Lövöldözés Frankfurtnál: szélsőjobboldali terrorcselekmény történt, a tettes magával és az anyjával is végzett

2020. február 20., 10:50

Szerző:

Levelet és videóüzenetet is hagyott hátra a németországi Hanauban lövöldöző, legalább kilenc emberrel végző elkövető a rendőrség közlése szerint: ezekben a lövöldözés elkövetőjeként azonosítja magát, ismerteti indítékait. A férfit holtan találták a rendőrök az apja lakásában A sajtójelentések szerint

okfejtése erőteljesen idegenellenes, szélsőjobboldali természetű.

A Bild és több más lap, hírportál és hírtelevízió egybehangzó értesülése szerint az elkövető német volt, rendelkezett fegyvertartási engedéllyel, és jártas volt fegyverhasználatban.

Időközben a hesseni tartomány belügyminisztere, Peter Beuth arról nyilatkozott, hogy

a rendőrség szerint terrorcselekmény történt.

A feltételezett elkövető egy 43 éves német állampolgár, akit 72 éves édesanyjával együtt holtan találtak hanaui lakásában. Mindkét holttesten lőfegyver okozta sebek vannak. A lakásban lőfegyvert is találtak. A nyomozás irányítását „idegenellenes, szélsőjobboldali indíttatású terrorcselekmény” gyanúja miatt magához vonta az állam elleni súlyos bűncselekmények ügyében illetékes szövetségi legfőbb ügyészség. 

Rendőrök a Frankfurt am Main melletti Hanau városban elkövetett lövöldözés egyik helyszínén
Fotó: ARMANDO BABANI

Mint megírtuk, szerda este két támadás történt a 100 ezer lakosú, Frankfurttól 20 kilométerre található város egy-egy vízipipabáránál. Az első helyszín a városközpontban található, környékbeli tanúk nyolc-kilenc lövésről számoltak be. A másik Kesselstadt nyugati kerületben van, ott szintén több lövést lehetett hallani: szemtanúk szerint a férfi berontott a bárba, és lőni kezdett, ott öt fiatal férfit és egy fiatal nőt ölt meg. Az áldozatok migrációs hátterűek, kurd származásúak a Bild szerint.

 

A feltételezett elkövető autóját szállítják el rendőrök a férfi lakóhelyéről
Fotó: MTI/EPA/Armando Babani

Csütörtök hajnalban azonban a rendőrség holtan találta a feltételezett tettest az apja otthonában. A három helyszínt - a két bárt és a feltételezett elkövető édesapjának lakását - érintő bűncselekmény-sorozat következtében így

a feltételezett elkövetővel együtt 11 ember vesztette életét.